ГоловнаЕкономікаДержава

ЄБРР передбачив Росії на 2016 рік рецесію, Україні - помірне зростання

Банк заявив, що реформи допоможуть прискорити темпи відновлення економіки.

ЄБРР передбачив Росії на 2016 рік рецесію, Україні - помірне зростання
Фото: www.jpautoceste.ba

Європейський банк реконструкції і розвитку оприлюднив оновлені економічні прогнози для України, Росії, Білорусі та Молдови. У ньому Україні передбачено на цей рік найсильніше спадання в регіоні, але зате на наступний - найшвидше зростання.

"Якщо припустити, що ситуація з безпекою не погіршає і що програму МВФ виконуватимуть далі, а інші значні ризики не матеріалізуються, то в Україні можливе відновлення зростання економіки у 2016 році приблизно на 3%. Більш оперативні й успішні реформи, пом'якшення геополітичних ризиків можуть поліпшити прогноз зростання", - йдеться в прес-релізі банку.

Цього року очікується спадання на 7,5% у зв'язку з бойовими діями, жорсткою економічною політикою та скороченням обсягів кредитування.

У Росії, як очікується, буде серйозна рецесія: 2015 року економіка скоротиться на 4,5%, а 2016-го - приблизно на 2%. "Країна може зіткнутися із затяжним періодом повільного зростання або стагнації. Низькі ціни на нафту і санкції вже позначилися негативно на її економіці, без того слабкої та ураженої глибокими структурними проблемами", - зазначають у ЄБРР.

Економіка Білорусі, згідно з прогнозом, скоротиться на 2,5%, а наступного року матиме нульове зростання. Для Молдови прогнозують 2% спадання на цей рік і 1,5% зростання на наступний.

Нагадаємо, що ВВП Україна 2014 року впав на 6,8%, у першому кварталі цього року - на 15%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram