ГоловнаЕкономікаБізнес

НКРЕКУ повинна враховувати в тарифі для ТЕС реальні ціни на вугілля, - "Центренерго"

Держкомпанія закликала підвищити тариф на її електроенергію.

НКРЕКУ повинна враховувати в тарифі для ТЕС реальні ціни на вугілля, - "Центренерго"
Фото: jsw.pl

Формуючи прогнозний енергобаланс 2015 року, необхідно насамперед враховувати ціни на вугілля. Таку думку висловила заступник гендиректора ПАТ "Центренерго" Олена Волошина під час "круглого столу" в рамках енергетичного форуму Всеукраїнської енергетичної асамблеї, пише РБК-Україна.

"На нашу думку, потрібно визначитися із ціновими параметрами на вугілля, тобто яку ціну буде закладено в прогнозний баланс, чи можуть бути різні ціни. Залежно від того, які ціни пропонуватимуть, ми будемо вибудовувати свою економіку. Із ціною вугілля 1500 грн за тонну необхідний рівень тарифу становить 113-115 коп/кВт-год", - заявила Волошина.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) визначила ціну палива в тарифі ТЕС на рівні 800 грн за тонну при економічно обґрунтованій ціні вугілля вітчизняного видобутку в 1500 грн за тонну, імпортного - близько 2000 грн за тонну.

"Основне питання - яким буде встановлено тариф у прогнозному балансі 2015 року, щоб якимось чином збалансувати генеруючі компанії", - наголосила Волошина. "Ми є покупцями, ми зараз чекаємо, що нам запропонує ринок вугілля", - заявила топ-менеджер "Центренерго".

Волошина нагадала, що з вересня 2014 року компанія зверталася в Міненерго та НКРЕКУ, щоб отримати додаткові платежі для покриття різниці між тарифами і фактичною паливною складовою, яка сформувалася на підставі закупівельних цін на вугілля.

Як повідомляли, розрахунковий тариф для ТЕС на березень становить близько 80 коп/кВтг. При цьому паливна собівартість 1 кВт електроенергії для ТЕС сьогодні дорівнює 91 коп/кВтг, а з урахуванням інших затрат, повна собівартість за поточної ціни на вугілля - 1,2 грн/кВтг. Борги ДП "Енергоринок" перед тепловою генерацією становлять близько 7,8 млрд грн.

Приріст боргу за березень 2015 року оцінюють в 1,6 млрд грн. Перший квартал 2015 року генеруючі компанії ТЕС закінчують з рентабельністю мінус 24%. При цьому НКРЕКУ збільшила "Енергоринку" ціну закупівлі російської електроенергії на квітень на 6,8%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram