ГоловнаЕкономікаБізнес

Горілка і коньяк від початку року подорожчали на третину

Попит на алкоголь впав на рекордні 20%

Горілка і коньяк від початку року подорожчали на третину
Фото: wikipedia.org

Горілка і тризірковий коньяк від початку року подорожчали в середньому на 30%. Такі підрахунки подає газета "Капитал", посилаючись на дані виробників алкогольної продукції.

Найбільше подорожчала дешева горілка - на 36,1% до 28,26 грн за пляшку. У середньому сегменті ціна за пляшку піднялася на 26,1%, до 31,56 грн. Преміальна горілка коштує вже 75 грн, що на 26% більше, ніж на початку року. Це середні відпускні ціни, які не враховують націнку дистриб'юторів і роздрібних мереж.

Коньяк став коштувати дорожче на 25-30%, а вино - в середньому на 10-15%.

Основною причиною такого різкого зростання цін на алкоголь стало підвищення акцизів на нього. Ставки цього року піднімалися тричі: з 1 січня - на 11,7%, з 1 липня - на 25%, з 1 вересня - на 5%. Свою роль зіграла і девальвація гривні, яка призвела до подорожчання сировини, імпортних комплектування.

Слідом за зростанням цін впав попит на алкоголь. За підсумками року, згідно з прогнозами галузевих асоціацій, ринок алкоголю у всіх сегментах може показати рекордне падіння у 20%, враховуючи звуження ринку через анексію Криму та бойові дії на сході.

Нагадаємо, що за даними соціологів, тільки 2% українців взагалі не п'ють алкогольні напої. Решта вживають алкоголь тією чи іншою мірою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram