ГоловнаЕкономікаДержава

Міноборони переплатило за паливо більш ніж 68 млн гривень

Вугілля, мазут і дрова купували за цінами, що вищі за ринкові

Міноборони переплатило за паливо більш ніж 68 млн гривень

Група "Інформаційний опір" виявила перевитрату бюджетних коштів Міністерством оборони України під час придбання палива 2014 року. Про це повідомляє сайт групи.

"Нам удалося з'ясувати, що принципи держзакупівель і проведення тендерів не лише проводяться у кращих традиціях дрімучих часів уже втікача Януковича, а й, як узвичаєно, завдають істотної шкоди і без того хирлявому державному бюджету", - сказано в опублікованому дослідженні.

Аудит і журналістське розслідування показали, що через злочинні дій несумлінних чиновників Міноборони під час закупівлі котельного палива армія зазнала 68 млн гривень невиправданих додаткових витрат.

Експерти уточнюють, що жодна конкурсна процедура не була проведена вчасно, умови конкурсу для учасників тендера постійно змінювалися, чиновники вимагали надати різноманітні не передбачені законом документи і довідки, щоб простіше було вивести в переможці "свою" фірму.

Переплата загалом становила 68 млн гривень, а саме: на закупівлю мазуту - 15,56 млн грн, на закупівлю різних видів вугілля - від 1,6 до 30 млн грн, на закупівлю дров - більш ніж 1 млн грн.

Фото: sprotyv.info

Фото: sprotyv.info

Мазут закупили за ціною 9656 грн/т, тоді як на момент торгів ринкова вартість такого палива становила 7704 грн/т. Ціна вугілля, закупленого МОУ, перестрибнула середні ринкові показники майже на 17 млн гривень.

Із дровами ще цікавіше. За даними дослідження, Міноборони України 2014 року закупило 10,1 тис. куб. м паливної деревини за ціною 240-360 грн/куб. м у різних постачальників. При цьому МОУ має п'ять власних лісових господарств, які займають площу понад 100 тис. гектарів і заготовляють понад 50 тис. куб. м деревини на рік. Ці підприємства реалізують деревину на внутрішньому ринку України за цінами від 168 грн/куб. м до 366", - йдеться в дослідженні.

У групі зазначають, що майже всі закупівлі котельного палива Міноборони мали ознаки несумлінності, за допомогою яких у процедурах відкритих торгів перемогу отримували заздалегідь визначені учасники.

Дослідники обіцяють відправити результати і висновки своєї роботи у відомства контролю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram