ГоловнаЕкономікаДержава

Бальцерович радить посилити санкції проти Росії

Метою обмежень повинні бути нафтогазова сфера і фінанси

Бальцерович радить посилити санкції проти Росії
Фото: www.hse.ru

Російські війська на українській території - знак того, що санкції Заходу проти Росії були недостатньо жорсткими. Про це на Економічному форумі молодих лідерів у польському місті Новий Сонч сказав Лешек Бальцерович, колишній віце-прем'єр-міністр, екс-міністр фінансів і колишній голова Нацбанку Польщі. Ініційовані ним реформи 1989 року перетворили його країну з радянської з плановою економікою на капіталістичну з ринковою господаркою.

Перш ніж застосовувати нові санкції проти Росії, Бальцерович радить проаналізувати економіку цієї країни.

"Росія має потужну армію, але слабку економіку. Російський експорт на 70% залежить від нафто- і газопродуктів. Це позначається на соціальних виплатах, бо від газу і нафти зазвичай ідуть надходження до бюджету. Тому вони ніколи не обріжуть газ Європі, хоча й лякають цим. Газ і нафта можуть спровокувати крах усієї російської економіки", - сказав польський державний діяч.

Він також акцентував на крихкості російського фінансового ринку, який залежний від фінансування західних фондів: "Капітал тече не в Росію, а витікає за її межі. Падіння "Боїнга" теж вплинуло на імідж Росії в європейській спільноті, оскільки безпосередньо зачепило його".

Ще одне вразливе місце російської економіки - її залежність від політичних рішень влади. Бальцерович нагадав про справу компанії ЮКОС, активи якої в підсумку опинилися в "Роснефти", якою керує Ігор Сєчин. Опальний російський олігарх Михайло Ходорковський називав його в одному з інтерв'ю "офіцером КДБ".

Лешек Бальцерович зазначає, що російська економіка почала стагнувати ще до початку агресії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram