ГоловнаЕкономікаБізнес

Курченко повернувся на ринок нафтопродуктів України з новою фірмою

Підозрюваний у контрабанді олігарх знову заробляє гроші на паливі

Курченко повернувся на ринок нафтопродуктів України з новою фірмою

Олігарх-утікач Сергій Курченко, якого підозрюють у контрабанді нафтопродуктів, повернувся на паливний ринок України з новою фірмою - ТОВ "Фінанспромгаз".

Про це повідомляє "Інсайдер" із посиланням на анонімного власника одного з великих нафтотрейдерів.

За перші шість місяців цього року "Фінанспромгаз" імпортував в Україну 5,2 тис. тонн дизельного палива з Мозирського нафтопереробного заводу (Білорусь). Ще близько 4 тис. тонн ця компанія поставила з Білорусі для Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Костянтина Жеваго та Дніпропетровського металургійного комбінату, що належить російському "Євразу". Крім того, "Фінанспромгаз" імпортував в Україну 2,6 тис. тонн білоруського мазуту.

Номінально серед власників "Фінанспромгазу" Курченка, звичайно, немає. Кінцевими бенефіціарами цієї фірми є Євген Палажченко і Наталія Ейчис. Проте зв'язок з Курченком простежується через компанію "Ріоні", з якою раніше були пов'язані Палажченко і Ейчис. 2012 року Українська нафтогазова компанія Курченка заборгувала фірмі "Ріоні" 1,8 млрд грн за природний газ. Договір між двома компаніями мав ознаки фіктивності і міг бути підписаний для легалізації доходів.

Нагадаємо, раніше група ВЕТЕК Сергія Курченка була одним з основних гравців українського паливного ринку. Наприкінці лютого вона припинила торгувати паливом, а її Одеський НПЗ за борги відійшов російському банку ВТБ.

Слідство МВС установило, що ВЕТЕК протягом останніх двох років завезла без митного оформлення та сплати податків і зборів 5 млн тонн нафтопродуктів на суму 36 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram