ГоловнаЕкономікаДержава

Єврокомісар пригрозив країнам, які підтримують "Південний потік"

Російський газопровід не відповідає законодавству ЄС

Єврокомісар пригрозив країнам, які підтримують "Південний потік"
Фото: liberation.fr

Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що країнам Європейського Союзу, які підтримають газопровід "Південний потік" в його нинішньому вигляді, доведеться відповідати за своє рішення.

Про це йдеться в його статті для німецького видання Handelsblatt, повідомляє РБК.

"Єврокомісія не може змиритися з тим, що деякі держави ЄС підписали з Росією угоди про будівництво газопроводу, в яких порушується спільно прийняте європейське право. Я закликаю країни ЄС відкласти проект доти, поки він не буде відповідати європейському праву. Той, хто продовжить здійснювати дії, повинен буде рахуватися з наслідками", - написав єврочиновник.

У своїй статті єврокомісар особливо підкреслив, що ЄС необхідно скорочувати залежність від поставок енергоресурсів з Росії. Водночас Еттінгер зазначив, що Росія, вкрай зацікавлена в стабільних відносинах з ЄС, залишається надійним постачальником, і у європейців немає приводів для паніки.

Стаття Еттінгера вийшла через день після того, як в Австрії було підписано угоду між "Газпромом" і місцевою компанією OMV про створення на паритетних засадах компанії South Stream Austria, яка будуватиме "Південний потік" на території Австрії. Глава OMV навіть заявив, що влада ЄС повинна не заморожувати, а прискорювати переговори з реалізації проекту "Південний потік".

Претензії Євросоюзу до цього проекту полягають в його невідповідності Третьому енергопакету. У ньому говориться, що власниками розташованих в Євросоюзі трубопроводів не можуть бути компанії, які зайняті у видобутку газу. Вони повинні продавати свої активи або передавати управління трубопроводами. До того ж жоден постачальник не може використовувати понад 50% трубопровідних потужностей, інше має виставлятися на аукціон (у зв'язку з цим "Північний потік", наприклад, працює на половину потужності).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram