ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін вирішив реформувати "Нафтогаз"

ГТС України розділять на дві компанії

Кабмін вирішив реформувати "Нафтогаз"
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів на своєму засіданні схвалив проведення реформи "Нафтогазу", заявив у середу міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

У вівторок під час свого виступу у Верховній Раді прем'єр-міністр Арсеній Яценюк розповів, що на базі "Нафтогазу" планується створити дві додаткові компанії, як того вимагає Третій енергопакет і Енергетична хартія.

За його словами, Україна створить компанію "Українська газотранспортна система", яка відповідатиме виключно за прокачування газу магістральними трубопроводами, а також компанію "Українські газові сховища", яка займатиметься накопичення і відпуском палива з підземних сховищ газу.

Зараз ці функції виконує 100%-ва "дочка" "Нафтогазу" - компанія "Укртрансгаз".

Продан підтвердив, що мова йде саме про це. "Буде створено дві акціонерні кампанії в 100% власності держави. Компанія, яка працюватиме як незалежний оператор і компанія, яка матиме у власності підземні сховища", - сказав Продан.

За його словами, для реформування "Нафтогазу" ще потрібно ухвалити низку законопроектів, які будуть спрямовані на виконання вимог Третього енергетичного пакета.

У результаті реформи "Нафтогаз" повинен буде займатися тільки реалізацією газу.

Нагадаємо, 71% українців вважають, що ГТС повинна залишатися виключно у державній власності України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram