ГоловнаЕкономікаДержава

Україна відмовилася платити "Газпрому" до узгодження тимчасової ціни на газ

Раніше Єврокомісія порадила Києву виплатити половину боргу

Україна відмовилася платити "Газпрому" до узгодження тимчасової ціни на газ
Юрий Продан
Фото: www.dyvys.in

Україна готова оплачувати рахунки за газ тільки після узгодження тимчасової ціни газу на рівні $ 268,5 за 1 тис. куб. м, яка буде діяти до повного врегулювання суперечки між сторонами.

"На сьогоднішній момент ми пропонуємо пакетну угоду, якою, зокрема, буде закріплена ціна на російський газ з 1 квітня. Ми вважаємо, що справедливим рівнем ціни є той, що був закріплений на перший квартал 2014 ($ 268,5 за 1 тис. куб. м). Відповідно до такої пакетної угоди, ціна діятиме до остаточного вирішення питання. Тільки після підписання пакетної угоди буде вирішуватися питання оплати рахунків", - наводить "Інтерфакс-Україна" слова міністра енергетики і промисловості України Юрія Продана.

Нагадаємо, за підсумками тристоронніх переговорів у Брюсселі в понеділок у "Газпромі" заявили, що якщо Україна до 29 травня погасить частину накопиченого боргу у розмірі $ 2 млрд, Росія вступить у переговори про ціну на газ. Позиція ж України полягає у готовності погасити накопичену заборгованість, але тільки після підписання угоди про нову ціну на газ.

У середу комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Етінгер порадив Україні для досягнення компромісу з "Газпромом" заплатить 50% боргу, тобто $2 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram