ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" зажадав від "Нафтогазу" $1,7 млрд авансу

Постачання російського газу в Україну можуть припинити 3 червня

"Газпром" зажадав від "Нафтогазу" $1,7 млрд авансу
Сергей Куприянов
Фото: mediaguide.ru

"Газпром" виставив Україні авансовий рахунок за постачання газу у червні. Про це повідомив журналістів офіційний представник російської компанії Сергій Купріянов.

"Сьогодні "Газпром" відправив офіційне повідомлення НАК "Нафтогаз України" про перехід на авансову оплату постачання газу відповідно до пункту 5.8 контракту за 2009 рік. Виставлено попередній рахунок, спираючись на контрактний обсяг постачань - 114 млн кубометрів на добу. З урахуванням вихідних НАК "Нафтогаз України" має сплатити рахунок до 2 червня, і починаючи із 3 червня, компанія отримуватиме газ для постачання споживачам України тільки в оплачених обсягах", - цитує Купріянова ИТАР-ТАСС.

"Нафтогаз" повинен здійснити передоплату в розмірі $1,66 млрд. Із ціною $485,5, на якій наполягають у "Газпромі", обсяг постачань становитиме 3,42 млрд кубометрів газу.

Україна з такою ціною газу не згідна і тому оплачувати авансовий рахунок не буде, заявив раніше міністр енергетики та вуглепрому України Юрій Продан.

Нагадаємо, газовий контракт між Україною і Росією передбачає можливість переведення України на передоплату, якщо на 7 число місяця, наступного після місяця постачання, "Нафтогаз" не оплатив виставлений рахунок. У такому разі "Газпром" має право до 16 числа місяця, що передує місяцю постачання, виставити попередній рахунок.

Фактичні постачання в такому разі здійснюють в обсягах, що відповідають сумі оплати, внесеної українською стороною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram