ГоловнаЕкономікаДержава

Україну застерігають від впровадження електронних акцизних марок

Рівень контрабанди в країнах, що впровадили систему, значно зріс, стверджує експерт

Україну застерігають від впровадження електронних акцизних марок
Фото: news.nikcity.com

Впровадження в Україні системи електронних акцизних марок Sicpa може призвести до зростання обсягів нелегальної торгівлі підакцизними товарами, як це сталося в низці країн, які впровадили цю систему.

Таку думку висловив економіст Мар'ян Заблоцький, повідомляє РБК-Україна.

"З досвіду Марокко, Грузії та Албанії можна судити про те, що не тільки не відбулося зниження обсягів контрабанди, а, навпаки, підвищився рівень всієї нелегальної торгівлі підакцизними товарами, включаючи контрафакт і контрабанду", - вважає Заблоцький.

Він зазначив, що, зокрема, турецькі виробники протягом 2011 року зазнали втрат у розмірі близько 2 млрд дол через збільшення обсягів контрабанди.

Окрім того, на думку експерта, в низці країн власників швейцарської системи Sicpa викрили в діях, що мають ознаки корупційних, зокрема підкупі урядовців, відповідальних за позаконкурсне впровадження системи.

За інформацією Заблоцького, схожа схема впровадження системи, без тендера і конкурентів, була погоджена економічним блоком минулого уряду під керівництвом Сергія Арбузова. Експерт застерігає чинний український уряд і нове керівництво податкових органів від повторення таких помилок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram