ГоловнаЕкономікаФінанси

Крим починають переводити на російські податки

ПДВ і прибутковий податок знизять, податок на прибуток - підвищать

Крим починають переводити на російські податки
Фото: www.moneyball.info

Міністерство фінансів Росії підготувало "дорожню карту" з переведення Криму і Севастополя на російські податки. Хоча більшість податків залишаться українськими ще принаймні до кінця цього року, деякі стануть російськими вже зараз, пише "Коммерсант".

Наприклад, українську ставку ПДВ в 20% пропонується замінити російськими 18% і 10% (остання діє для пільгових категорій товарів) вже з 1 травня 2014 року. Однак наразі обчислюватиметься цей податок в порядку, встановленому Податковим кодексом України.

Російська 13%-ва ставка податку на доходи фізичних осіб, згідно з планом Мінфіну, повинна застосовуватися для кримчан і севастопольців з 1 квітня 2014 року. В Україні основна ставка прибуткового податку становить 15%.

При цьому ставку податку на прибуток з українських 18% з 1 квітня підвищать до 20%.

Систему акцизів, ставки яких встановлені не у відсотках, а в гривнях, у Мінфіні РФ вирішили не чіпати. До 1 січня 2015 року вони стягуватимуться "по-українськи", але за ставками на 18 березня (для отримання кредиту МВФ ставки акцизів істотно підвищили). Не змінюватимуть наразі і податки для малого бізнесу.

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's вчора заявило про технічний дефолт Криму: самопроголошене керівництво півострова прострочило виплату відсотків за облігаціями на 133 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram