ГоловнаЕкономікаФінанси

Міністр економіки порівняв російський кредит з наркотиком

Шеремета назвав головну проблему України

Міністр економіки порівняв російський кредит з наркотиком
Фото: blog-executive.ane.ru

Міністр економіки Павло Шеремета заявив, що грудневий російський кредит на $3 млрд зняв напруження з фінансами, яке було в наприкінці року, але ніяк не допоміг Україні.

"Кредит Росії, він розчинився. Він розчинився на соціальні, я сподіваюся, витрати Але, розумієте, в чому проблема кредиту Росії? Гроші отримані, і ми вдячні Росії. Але проблема в тому, що це фактично порція наркотиків", - сказав міністр в ефірі радіо "Эхо Москвы".

Він пояснив, що головна проблема України в тому, що вона дефіцитозалежна, причому подвійно: у неї є дефіцит бюджету і є дефіцит торгівлі. А російський кредит ніяк не сприяв вирішенню цієї проблеми, він лише тимчасово поліпшив ситуацію з державними фінансами.

"Тобто це ще дефіцит. У той час коли нам зараз потрібно зменшувати один дефіцит, зменшувати другий. Тільки таким чином ми можемо досягти сталого розвитку і обіцяти нашим кредиторам, у тому числі Росії, повернення грошей", - сказав Шеремета.

Нагадаємо, що західні кредити зав'язані на програмі економічних реформ, які повинні бути узгоджені з Міжнародним валютним фондом. Тільки коли МВФ підпише кредитну програму з урядом України (очікується приблизно $15 млрд), Європа надасть Україні перший транш своєї допомоги (загальний розмір - 11 млрд євро).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram