ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" може знову стати монопольним постачальником газу

Фірташа відтіснять від імпортних постачань?

"Нафтогаз" може знову стати монопольним постачальником газу
Фото: willbe.ru

"Нафтогаз України" може знову стати монопольним постачальником газу в Україну.

Про це йдеться в розробленому Мінфіном проекті плану економічних заходів, спрямованому до Міністерства економрозвитку і торгівлі.

Це має збільшити прибуток "Нафтогазу" від реалізації природного газу і, відповідно, скоротити кількість бюджетних коштів, необхідних для фінансування дефіциту компанії.

Нагадаємо, уряду скасував монопольне право НАК "Нафтогаз Україна" на продаж імпортного газу в Україні наприкінці 2012 року. Після того держкомпанію відтіснила від прибуткового продажу промспоживачам компанія Ostchem Дмитра Фірташа, а НАКу дістався збитковий продаж газу теплопостачальним організаціям.

Торік Україна імпортувала 25,8 млрд кубометрів російського газу. Його покупцями були "Нафтогаз України" і Ostchem (обидва закупили по 12,92 млрд куб. м). Ще близько 2,1 млрд Україна імпортувала з Європи в реверсному режимі. Найбільшими постачальниками на цьому напрямку стали "Нафтогаз" (1,1 млрд куб. м), "ДТЕК Трейдинг" (560 млн куб. м), "Торговий Дім "Київгазенерго"(410 млн куб. м), "Українська нафтогазова компанія"(123 млн куб. м).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram