ГоловнаЕкономікаФінанси

У НБУ розповіли, якими будуть кредитні ставки наприкінці 2014 року

Зараз середня банківська ставка в гривнях для юридичних осіб становить 16,6%

У НБУ розповіли, якими будуть кредитні ставки наприкінці 2014 року
Фото: Макс Левин

Національний банк України розраховує в першому кварталі побачити сигнали відновлення економіки, зростання попиту на кредити, що стане підставою для вживання заходів стимулювання з другого кварталу.

Про це в інтерв'ю інформаційному агентству Reuters заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олена Щербакова.

Вона повідомила, що сьогодні регулятор розглядає можливість поступового зниження, а в перспективі - повного скасування, запровадженої під час кризи 2008-2009 років вимоги до банків тримати обов'язкові резерви на окремому рахунку в центральному банку.

"На певному етапі ми доведемо цю норму до нуля. Якщо вдасться - протягом року, ми будемо прагнути цього. Ми будемо продовжувати рух, щоб усі кошти віддати у банківську систему, як це було до кризи, коли всі резерви зберігали безпосередньо в банках", - сказала вона.

Окрім того, за її словами, НБУ може знизити базову для вартості рефінансування облікову ставку, яка від серпня становить 6,5% річних.

"Якщо економічна ситуація і поведінка фінансових агентів ринку буде складатися так, що національний банк зможе це адекватно зробити, ми пропонуватимемо правлінню продовжити тенденцію до зниження ставки. Маємо всі об'єктивні умови і підстави знизити її ще", - сказала представник Нацбанку.

Щербакова наголосила, що зниження облікової ставки минулого року стало сигналом для скорочення банками вартості кредитних і депозитних ресурсів.

Коментуючи нинішні кредитні ставки, вона уточнила, що зараз середня банківська ставка в гривнях для юридичних осіб становить 16,6%.

"Було б добре, якби ми її довели до 12-13% за рік", - сказала Щербакова.

Фінансист переконана, що зниження ставок сприяє і зростанню ресурсної бази банків - за 2013-й депозити збільшилися на 98,2 мільярда гривень, або 17,3%, порівняно з приростом на 78,7 мільярда гривень рік перед тим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram