ГоловнаЕкономікаБізнес

Мита підвищать ціни на бензин на 1,09 грн, - прогноз

Експерти здивовані такими планами напередодні виборів.

Мита підвищать ціни на бензин на 1,09 грн, - прогноз
Фото: baikal-daily.ru

Уведення імпортних мит на нафтопродукти спричинить подорожчання бензину на заправках на 1,09 грн.

Такий середній прогноз за результатами опитування експертів зробив Віталій Єрмаков у Forbes.ua.

В опитуванні взяли участь старший аналітик Dragon Capital Денис Саква, заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев, президент Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук, директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн, старший аналітик ІК "Трійка Діалог" Сергій Невмержицький.

Оцінки очікуваного підвищення варіювалися від 75 копійок до 1,6 грн. У тому, що мита спричинять підвищення цін для пересічного споживача, не сумнівається ніхто. Однак незрозумілою залишається причина, чому таку неприємну для автомобілістів заяву зроблено напередодні виборів.

Учасники ринку не на диктофон заявляють, що введення мита лобіюють структури, які до кінця цього року стануть новими власниками Лисичанського нафтопереробного заводу. Найбільш імовірним покупцем називають Group DF Дмитра Фірташа, який ще в травні заявив про намір купити НПЗ в Україні, але не уточнив, який саме. Однак у липні луганський губернатор Володимир Пристюк підтвердив, що Фірташ цікавиться Лисичанським НПЗ. Утім, нинішній власник заводу, холдинг ТНК-ВР, стверджує, що переговори про його продаж тривають із кількома претендентами.

Введення мит міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко пояснив необхідністю допомогти вітчизняній нафтопереробці. Наразі в країні працює лише один із шести найбільших НПЗ - Кременчуцький, який контролює група "Приват".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram