ГоловнаЕкономікаДержава

Ахметов хоче привести "Запоріжсталь" у здоровий стан, - думка

Сьогодні підприємство переживає не найкращі часи.

Ахметов хоче привести "Запоріжсталь" у здоровий стан, - думка
Фото: life.zp.ua

Отримання холдингом "Метінвест" контролю над "Запоріжсталлю" здатне вивести комбінат із стагнації, а сам холдинг зможе збільшити обсяг виплавки якісної сталі з власної сировини.

Так вважає експерт Національного інституту стратегічних досліджень Василь Яблонський, коментуючи придбання "Метінвестом" контрольного пакета акцій "Запоріжсталі".

Нагадаємо, 30 липня Metinvest B.V. (Материнська компанія міжнародної вертикально-інтегрованої гірничо-металургійної групи "Метінвест") оголосила про реалізацію опціону на викуп 50% в гірничо-металургійному бізнесі групи "Індустріал". Унаслідок реалізації опціону, "Метінвест" разом із групою інвесторів консолідував понад 50% акцій комбінату "Запоріжсталь".

Опціон на придбання решти 50% гірничо-металургійного бізнесу групи "Індустріал" було надано "Метінвесту" в липні 2011 року в рамках першого етапу операції з "індустріалів".

"Перехід "Запоріжсталі" під управління "Метінвесту" повинно стати важливою віхою для комбінату з погляду переходу на сучасні стандарти виробництва. Нині "Метінвест" активно вкладає кошти в модернізацію своїх підприємств, і збільшення його частки в складі власників "Запоріжсталі" дає комбінату шанс на вихід із того становища, в якому він  опинився", - сказав Яблонський.

На думку експерта, "Метінвест" може суттєво поліпшити показники "Запоріжсталі" навіть зараз, у період охолодження металургійного ринку.

"Минулий рік "Запоріжсталь" закінчила зі збитком майже в 125 млн гривень, хоча його продукція затребувана в десятках країн світу, а 2011 рік характеризувався підвищенням попиту на метал. Нині ситуація на ринку не настільки сприятлива, однак якщо "Метінвесту" вдасться знизити собівартість продукції комбінату за рахунок впровадження сучасних виробничих технологій, то "Запоріжсталь" уже в найближчій перспективі поліпшить свої показники. У тому числі й за рахунок участі в повному циклі виробництва, який збудував "Метінвест" - від видобутку руди та вугілля до власної збутової мережі в різних країнах світу", - зазначив Яблонський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram