ГоловнаЕкономікаБізнес

S&P підвищило рейтинг Білорусі

Це не свідчить про поліпшення кредитоспроможності країни, попереджає агентство.

S&P підвищило рейтинг Білорусі
Фото: kursiv.kz

Агентство S&P підвищило короткостроковий рейтинг Білорусі із C до B. Довгострокові рейтинги країни підтверджено на рівні B- зі стабільним прогнозом.

Як повідомляє організація, підвищення короткострокових рейтингів Білорусі відображає перегляд критеріїв агентства щодо зв'язку між довгостроковими і короткостроковими суверенними кредитними рейтингами. Згідно з переглянутими критеріями, короткостроковий рейтинг держави безпосередньо залежить від довгострокового рейтингу. Отже, підвищення короткострокових рейтингів не відображає поліпшення в короткостроковій кредитоспроможності Білорусі, йдеться в повідомленні.

За даними S&P, рейтинги Білорусі стримуються політичними ризиками, високими потребами уряду в залученні фінансування, його залежністю від зовнішніх джерел запозичень, а також небажанням влади проводити необхідні структурні реформи, щоб поліпшити конкурентоспроможність країни і перспективи зростання її економіки. "Рейтинги Білорусі підтримуються за рахунок відносно високого, хоча і спадного показника ВВП на душу населення; істотних запасів виробничих потужностей; наявності в країні висококваліфікованої робочої сили", - сказано в повідомленні.

На думку фахівців S&P, Білорусь має потенціал, щоб поліпшити продуктивність, якщо в країні відбудуться структурні реформи.

В агентстві кажуть, що протягом найближчих 12 місяців воно, швидше за все, не знижуватиме рейтингів Білорусі, оскільки зросла доступність фінансування на зовнішніх ринках і успішно ухвалено стабілізаційні заходи. Однак загроза зниження рейтингу досі існує - на випадок, якщо нова білоруська політика стимулювання обернеться відновленням тиску на обмінний курс і рівень інфляції.

Нагадаємо, S&P знизило рейтинг Білорусі до B- з B восени 2011 року у відповідь на фінансову кризу в країні. У квітні цього року рейтинги країни було підтверджено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram