ГоловнаКультура

Стало відомо лауреата музейної премії імені Бориса Возницького 2017

Ним став музейник заповідника "Самчики" Олександр Пажимський.

У Мистецькому Арсеналі вручили премію імені Бориса Возницького за внесок у розвиток музейної справи України.

Як повідомляють на сайті музейного комплексу, в цьому році володарем почесної премії став музейник, етнограф та історик Олександр Пажимський, який 24 роки працює в заповіднику "Самчики" в Хмельницькій області.

Премія складається зі стауетки і грошового призу.

Фото: Мистецький Арсенал

Пажимський з 1960-х років працює в пам'яткоохоронній сфері. Завдяки його ініціативі на початку 1990-х у маєтку в Самчиках створили відділ обласного краєзнавчого музею "Музей - маєток Самчики". Як завідувач відділу Пажимський почав роботи з реконструкції в парку і в будівлях маєтку. У 1997 році Кабмін оголосив маєток Державним історико-культурним заповідником "Самчики", а директором призначили Олександра Пажимського.

Після виходу на пенсію музейник працює на посаді старшого наукового співробітника заповідника, займається відтворенням типологічних інтер'єрів ХІХ століття.

Сьогодні "Самчики" - один із найбільш відвідуваних музейних центрів Хмельницької області, який щорічно приймає 80 тис. туристів з України та з-за кордону.

Крім роботи в Самчиках, Пажимський також співпрацював з історичними музеями різних регіонів України.

Спеціальні відзнаки отримали номінанти на премію імені Возницького: завідувач відділу охорони пам'яток історії, археології та природи Національного заповідника "Хортиця" Дмитро Кобалія і гендиректор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Кобринського Ярослава Ткачук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram