ГоловнаКультура

Помер поет Нью-Йоркської групи Богдан Бойчук

Йому було 89 років.

Помер поет Нью-Йоркської групи Богдан Бойчук
Фото: zaxid.net

У п'ятницю, 10 лютого, у віці 89 років помер український поет, член Нью-Йоркської групи Богдан Бойчук.

Про його смерть повідомило видання Zaxid.net.

Богдан Бойчук народився 11 жовтня 1927 року в Тернопільській області. У 1944 році його забрали в Німеччину на примусові роботи. Після війни він перебував у таборі для переміщених осіб в місті Ашаффенбург, де і закінчив середню школу. У 1949 році переїхав до США і оселився в Нью-Йорку.

З початку 1950-х років Бойчук активно включився в українське літературне життя, ставши одним із засновників так званої Нью-Йоркської групи (її представляють, наприклад, Емма Андієвська, Юрій Тарнавський, Віра Вовк та інші). Літературна діяльність Бойчука не обмежувалася поетичною творчістю. Він писав і видавав драматичні твори, прозу, переклади з англійської, іспанської та російської, з української - на англійську. Займався літературознавчою критикою, опублікувавши чимало статей, рецензій, передмов.

Бойчук - був співредактором щорічника "Нові поезії" (1959-1971), ініціатором і головним редактором нью-йорксько-київського літературно-художнього квартальника "Світ-Вид" (1990-1999). Працював літературним редактором при місячнику "Сучасність" (Мюнхен) у 1961-1973. Член Національної спілки письменників України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram