ГоловнаКультура

У Чехії вирили з могили останки українського поета Олександра Олеся (оновлено)

На його місці поховають іншої людини.

У Чехії вирили з могили останки українського поета Олександра Олеся (оновлено)
Фото: Евгений Кривочуприн

У Чехії вирили з могили останки українського письменника Олександра Олеся (Кандиби), оскільки на його місці збираються поховати іншу людину, пише ZN.ua з посиланням на свої джерела.

Олександр Олесь помер 1944 року і був похований на Ольшанському цвинтарі в Празі.

За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих повинні платити ренту за місце на кладовищі - 20 тисяч чеських крон на 10 років (близько 20 тис. грн). За словами представників місцевої української громади, донедавна ренту за могилу Олеся платив з власної ініціативи громадянин Чехії, виходець з України Володимир Михайлишин. Але недавно Михайлишин помер, і тепер його син хоче поховати батька на могилі Олеся.

Поховання має відбутися 3 січня. Могилу вже розкопали, але плани подальшого поховання останків Олеся і його дружини невідомі.

Міністр інформполітики Юрій Стець заявив, що відповідні державні установи вже проінформовані про проблему і намагаються розв'язати її.

Оновлення. Президент Петро Порошенко доручив МЗС терміново втрутитися в ситуацію, а також зв'язатися з родичами Олеся в Канаді, щоб з'ясувати можливості перепоховання його в Україні, повідомив прес-секретар голови держави Святослав Цеголко у фейсбуці.

Олександр Олесь - відомий український поет, батько одного з лідерів ОУН, письменника й археолога Олега Ольжича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram