ГоловнаКультура
Спецтема
Дневник Docudays UA

Кінофестиваль DocudaysUA розслідує інцидент з показом документального фільму в Миколаєві

Організатори вважають, що їх показ намагалися використовувати в політичних цілях.

Кінофестиваль DocudaysUA розслідує інцидент з показом документального фільму в Миколаєві
Кадр из фильма "Люди, которые пришли к власти"
Фото: ОМКФ

Оргкомітет фестивалю документального кіно про права людини DocudaysUA займеться розслідуванням інциденту в Миколаєві, коли студенти поскаржилися в СБУ на фільм, який видався їм "сепаратистським".

Як повідомляють у прес-релізі кіноогляду, показ фільму "Люди, які прийшли до влади" режисерів Олексія Радинського і Томаша Рафи відбувся в рамках Мандрівного фестивалю DocudaysUA, який проходить у різних містах України.

Фільм, який показали в Миколаєві, розповідає про події, що відбувалися в березні-квітні 2014 року на окупованій території Донбасу. "Деякі студенти-глядачі розцінили хроніку подій, зафіксовану камерою, як "сепаратистську пропаганду" і вийшли із залу. Цей інцидент набув розголосу в ЗМІ та соціальних мережах, обріс домислами і зараз активно використовується проросійськими медіа для пропагандистських фейків", - ідеться в прес-релізі.

Організатори кінофестивалю зазначають, що фільм "Люди, які прийшли до влади" було відібрано для конкурсу DOCU/УКРАЇНА цього року, він отримав приз від журі як найкращий фільм цього конкурсу.

У відгуках на стрічку йдеться, що це фільм-репортаж, в якому немає конкретних героїв, де натовп говорить завченими фразами з ефірів російського телебачення. Режисер фільму Олексій Радинський зазначає, що коли створювали кінокартину, "здавалося, що реальності як такої немає, тільки маніпуляція, особливо там, де ми були. Здавалося, що маніпуляція замінила собою реальність".

Організатори фестивалю висловили впевненість, що фільм Радинського, показаний у Миколаєві, не транслює пропаганду, а документує процес захоплення влади сепаратистами на сході України.

"Люди, які прийшли до влади" показали в декількох містах України: Івано-Франківську, Львові, Тернополі, Сумах та інших, де глядачі поставилися до нього з інтересом і обговорювали цей фільм після показів.

DocudaysUA додає, що ні на один показ у перерахованих вище містах не запрошували представників будь-яких політичних сил. У Миколаєві ж на показі були присутні представники Опозиційного блоку й організації Віктора Медведчука "Український вибір". Як сказано в прес-релізі, фестиваль їх не запрошував - основними організаторами показу виступили проректор і завідувач кафедрою правознавства Миколаївського національного університету.

Оргкомітет фестивалю DocudaysUA проводитиме докладне розслідування й аналіз інциденту, який стався в Миколаєві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram