ГоловнаКультура

Фонд "Ізоляція" відкриває в Маріуполі дві урбаністичні виставки

Очікують, що розуміння міста дозволить підняти громадську самосвідомість

Фонд "Ізоляція" відкриває в Маріуполі дві урбаністичні виставки
Фото: Фонд "Изоляция"

16 жовтня в Маріуполі відкриваються дві виставки - "Міста майбутнього сьогодні: Сила урбаністичного бачення" і "AU pop-up виставка" - у рамках міжнародної програми резиденцій Architecture Ukraine, які проходили в Маріуполі та Києві влітку цього року.

Про це повідомляє організатор виставок - фонд "Ізоляція". На виставках відвідувачі зможуть подивитися проекти архітекторів і урбаністів із різних країн світу - Великобританії, Португалії, Німеччини, Польщі, Італії і т.д.

"AU pop-up виставка" досліджує міський контекст Маріуполя і складається з інсталяцій, документальних відео, малюнків, прототипів, моделей і відеопроекцій. Проект є першим етапом програми резиденцій Architecture Ukraine і був створений для підняття суспільної самосвідомості через фізичну і цифрову інтервенцію в місто, що постраждало від війни.

Як сказано в описі проекту, завданням його учасників - резидентів із різних країн - було оцінити проблеми міста збоку, зібрати і вивчити дані за елементами урбаністичної агломерації, паралельно дослідивши соціальну «тканину» регіону. Розуміння глобального контексту є необхідною умовою для позитивної «зміни свідомості» жителів міста. Спільна робота включає дослідження і дані, зібрані резидентами проекту Architecture Ukraine.

Проект "Міста майбутнього сьогодні: Сила урбаністичного бачення" розроблено і створено для міжнародної програми резиденцій Architecture Ukraine 2015 (Маріуполь-Київ), він спрямований на вивчення візуальної репрезентації проектування міст.

Виставка досліджує форми візуальної презентації міст майбутнього протягом останніх ста років, яку інформацію несе така візуалізація і чому. Репрезентація міст майбутнього може відігравати важливу роль у формуванні нашого уявлення про міста і про майбутні стратегії міського планування, оскільки виводить обговорення на більш глобальний рівень, дозволяючи нам і думати, і дивитися вперед.

Куратори виставки "Міста майбутнього сьогодні": професор Нік Данн (Університет Ланкастеру, Великобританія), доктор Пол Кретон (Університет Хартфордширу, Великобританія) і Нік Френсіс (Space Syntax, Великобританія).

Учасники "AU pop-up виставки": Анна Балаш (Угорщина), Світлана Демченко (США), Франциско Лобо (Португалія) і Ромеа Муринь (Польща), Робін Коенен (Німеччина) і Даніель Росалес (Німеччина), Фулка Трефферс (Нідерланди), Джастін Тайлер Тейт (США / Канада), Лючія Маффей (Італія), колектив METASITU (Ліва Дударева, Латвія) і Едуардо Кассіна (Іспанія), колектив wot tak (Ганна Бажанова (Киргистан), Марта Дяченко (Україна), Митя Чуриков (Україна), Ерік Запел (США). Куратори AU pop-up виставки: Крістс Ерстсонс (Латвія) і Рік Роуботам (Великобританія).

Виставки триватимуть до 13 листопада у приміщенні на проспект Будівельників, 132. Вхід вільний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram