ГоловнаКультура

Джемілєв попросив міністра культури перевести кримськотатарську мову на латиницю

1997 року Верховна Рада Криму ухвалила відповідне рішення

Джемілєв попросив міністра культури перевести кримськотатарську мову на латиницю
Фото: Макс Требухов

Уповноважений Президента у справах кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради Мустафа Джемілєв виступив за перехід кримськотатарської мови на латиницю.

Про це йдеться в його листі, спрямованому міністру культури В'ячеславу Кириленку, повідомляє офіційний сайт партії "Блок Петра Порошенка - "Солідарність".

"Історично склалося, що писемність кримськотатарської мови зазнала кількох етапів реформування, і найбільш болісним стало переведення на кирилицю за часів СРСР. Враховуючи фонетичну структуру кримськотатарської мови, фахівці неодноразово доводили необхідність переведення мови на латинську графіку", - зазначив Джемілєв.

Він також нагадав, що у 1997 році Верховна Рада Криму прийняла відповідне рішення, однак необхідні заходи для введення графіки латиницею не втілили.

"Враховуючи повноваження Міністерства з державної мовної політики, прошу Вас ініціювати, із залученням зацікавлених центральних органів виконавчої влади, розгляд питання про впровадження кримськотатарської мови на основі латинської графіки. Зокрема, щодо фактичного процесу переходу на латиницю, завдання, етапи цього переходу і контроль за виконанням запланованих заходів", - написав у листі Джемілєв.

Нагадаємо, 1-2 серпня в столиці Туреччини Анкарі відбудеться другий з'їзд Світового конгресу кримських татар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram