ГоловнаКультура

На Вінничині яблучного Спаса відзначили фестивалем народної вишивки

Гостей розважав духовий оркестр, який виконував народні пісні.

На Вінничині яблучного Спаса відзначили фестивалем народної вишивки

Фестиваль народної вишивки відбувся в неділю у Вінницькій області, в селі Клембівка Ямпільського району за підтримки Благодійного фонду "Батьківська земля". Свої роботи на ньому представили кращі майстри регіону - майстри різних технік вишивки.

Тут продавали нові роботи - від вишивки нитками і бісером до різьблених виробів. Експонували старовинні зразки вишитих рушників і національного одягу, проводили майстер-класи з традиційної, відомої всьому світу клембівської вишивки - білим по білому і синім по білому. Крім цього, гостей розважав духовий оркестр, який виконував народні пісні - фрейліки. А пригощали всіх у козацькому курені - кулешем, юшкою, кукурудзяною кашею з м'ясом і, як заведено на Спаса, пирогами, яблуками і медом.

"Не випадково цей фестиваль вже четвертий рік поспіль відбувається саме в Клембівці. Адже тут раніше працювала знаменита у всьому світі Клембівська фабрика народних промислів. Вишивки її майстринь експонувалися в Америці, Канаді, Європі. Є дуже цікава історія, пов'язана з ними: ще перед революцією в Клембівку надійшов з Німеччини лист зі зразком вишивки і проханням надіслати машини, які її роблять. А машин-то і не було - робили все клембівські жінки своїми воістину золотими руками", - розповіла голова благодійного фонду Оксана Калєтнік. Вона підкреслила: пріоритетним завданням фонду зараз є відродження фабрики. "Вже почалися роботи з реконструкції наявних приміщень, у планах - побудувати те, чого не вистачає. А на майстрів, які будуть працювати, не доведеться чекати", - резюмувала Оксана Калєтнік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram