ГоловнаБлогиБлог Виталия Тараненко

Стоматолога Свестуна вертають, бо так вигідно губернатору Ядусі?

Опальний головний лікар комунального закладу Хмельницька обласна стоматологічна поліклінка Роман Свестун на мажорній ноті завершує спілкування з колективом, який ще донедавна ставав на дибки проти його повернення на займану посаду (про деталі справи читати у попередніх статтях у блогах ЛБ "Справа стоматолога: запах купюр творить дива?", "Справа стоматолога: сім’я знову “в шоколаді”).

Колектив заявляє, що не допустить до виконання обов’язків головного лікаря закладу шахрая (що доведено судом), хабарника, злодія, наклепника та інтриганта, — так звучить лист до депутатів Хмельницької обласної ради від 22 листопада. “З моменту повернення Свестун Р.С. в колективі панує спокій, доброзичливі відносини… Роман Степанович проявляв кращі якості керівника та в людських відносинах проявлялися його кращі сторони характеру, — а це вже свіже звернення цих самих стоматологів до депутатів обради, датоване 17 грудням.

Така різношерстість думок створює враження, що у середовищі стоматполіклініки здоровий глузд або атрофувався, або його місце посіли страх та паніка.

Автор цих рядків зв’язався одним із підписантів, зубним техніком Дмитром Цибулею, автографи якого стоять під обома звернення з різними текстами. Малоговіркий працівник не дав чіткої відповіді на запитання, що його змусило переглянути позицію. Ба більше — пан Цибуля поставив під сумнів легітимність звернення стоматологів від 17 грудня. Вашій увазі пропоную короткий діалог.

— Дмитре Віталійовичу, назвіть причину, чому переглянули попереднє рішення, в якому виступили проти повернення Романа Свестуна на посаду головлікаря облстоматполіклініки?

— Змінилися думки.

— Чому?

— Я не знаю.

— Ви справді вважаєте, що людина, яку суд визнав шахраєм і хабарником, а потім амністував, має моральне право залишатися на керівній посаді?

— Мені, здається, що Роман Свестун може навести порядок. Буде якийсь толк…

Інший підписант, зубний технік Юрій Везденецький, що також переглянув власну думку з цього приводу, раніше в сюжеті місцевого “33 каналу” прямим текстом говорив про негатив від Свестуна і звідки ростуть вуха. “Обстановка несприятлива для роботи. Люди не знали, куди звертатися. Адже всім відомо, що його (Романа Свестуна — авт.) висунула облдержадміністрація, а губернатор (Василь Ядуха — авт.) — його протеже”, — наголосив Ю.Везденецький. http://www.youtube.com/watch?v=8eZkhVRSM34&feature=player_embedded#at=180

Роль Василя Степановича у цій історії досить показова. Тому що, з одного боку, він бореться з корупцією в охороні здоров’я, з іншого — закриває (чи покриває?) очі на “квітучі пагінці” системи. “Обласна влада веде боротьбу із тими, хто звик все робити “по блату”… Ми хочемо позбутися такого ганебного явища як корупційні дії певних чиновників, начальників, директорів. Відповідно ведемо і продовжуватимемо вести боротьбу, не зважуючи на кольори і займані посади”, — зазначив губернатор. http://law-km.info/news/yadukha-shchodukhu-boretsia-z-proiavamy-koruptsii.html

Насправді ж в області працює чудова родинна спайка Нагорний-Свестун, котрі звикли вирішувати питання, “не відходячи від каси”. Так, регіонал Іван Нагорний очолює постійну комісію з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства обласної ради і має у підпорядкуванні кузню медичних кадрів Поділля — Хмельницький базовий медичний коледж, вважається родичем сім’ї Свестунів. А обласне управління охорони здоров’я знаходиться у компетенції Наталії Свестун, дружини Романа Свестуна. До речі, рішення профільної комісії Нагорного по справі областоматполіклініки цілком логічне — Романа Степановича залишити на посаді головного лікаря, оскільки є розпорядження голови обласної ради Миколи Дерикота. Хто би сумнівався, що ворон ворону може виклювати око!

Не до кінця прояснюється у справі стоматолога Свестуна місія голови облради Миколи Дерикота. Складається враження, що регіонали для свого ж соратника готують незавидну роль цапа відбувайла, згадуючи йому програш на парламентських виборах.

І наостанок. Відновлений на посаді Роман Свестун уже підготував колективу “новорічні подарунки”. За кошти фонду економії  заробітної плати стоматполіклініки, планує виписати солідні премії, зберігши ієрархічний поділ. Зокрема, завідуючі відділеннями отримають по 4000 гривень кожен, лікарі — по тисячі, медсестри — по чотириста, санітарки — по триста гривень до зарплат.

Сесія обласної ради, яка відбудеться 20 грудня, має розставити усі крапки над “і”. Місцеві обранці відправляють Свестуна на вільні хліби, або погоджуються з рішенням судів, чим “канонізують” корупцію в законі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram