ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Служба 112 або доля півмільярду гривень

Як і обіцяв з наступного тижня розпочне роботу інтернет-щоденник Азарова, проте вже зараз пропоную оцінити його роботу. Наприклад, актуальна тема служби 112. До речі, я ходив «на кабмін» щоб, зокрема, запитати міністрів та прем’єра, «де служба 112», і чому влада забирає у людей можливість у екстрених ситуаціях звернутися до лікаря, пожежника, міліції…

Фото: EPA/UPG

Україна не має державної служби екстреного зв’язку. На мою думку, через професійну недбалість Азарова та його урядів. Що таке 112? Це коли з вами трапилося лихо і «по першому дзвінку на номер 112» вам на допомогу приходить держава. Мабуть «пахан уряду» вважає, що в нашій державі все спокійно…

Чи потрібна нам телефонна служба екстреної допомоги?

Повинен вас розчарувати, Миколо Яновичу, все не спокійно. Так, згідно інформації міжнародних рейтингових організацій Україна за рівнем песимізму знаходиться на 7-му місці в світі, на 1-му місці по дитячому алкоголізму; 9-е місце за рівнем смертності від ДТП, 3-е місце в світі, де порушуються права людини; 1-е місце в світі по ядерним відходам на душу населення; 1-е місце в Європі по поширенню ВІЛ серед дорослих; 1-е місце в Європі за поширеністю ВІЛ серед вагітних жінок;; 5 - е місце в світі за кількістю вживаного алкоголю на душу населення;; 10-е місце в світі (з 217 країн) за кількістю ув'язнених на 100 тисяч населення; передостаннє місце в Європі за рівнем корупції; 73 - тя (між Намібією і Ботсваною) у рейтингу якості життя; 131-е місце в світі в рейтингу свободи слова; 134 - е місце в світі (з 180) за рівнем корупції; 164-е місце в рейтингу країн світу за рівнем економічної свободи; за показниками тривалості майбутнього життя - на 123-місці, нижче ніж у Бангладеш та Непалі. Питання є?

Система екстреної допомоги "112" буде коштувати бюджету 650 000 000 грн

У 2011 році на розробку та впровадження єдиної системи екстреного реагування "112" витрачено 6 млн. грн.. позабюджетних коштів, а за період з 2004-го на початок 2011 року - 30 млн. грн. з держбюджету.Упродовж січня – вересня 2012 року не розпочато використання коштів на створення і впровадження системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 – 452,1 млн. грн.На 2013 рік кошти на створення цієї системи не передбачені. І це тоді коли у прем’єра «на руках» ці рейтинги та прогнози погоди і головних без пекових трендів країни.

Як 4-та країна світу за кількістю програмістів купувала у Hewlett-Packard «службу 112»

Міністерство надзвичайних ситуацій України підписало угоду з американською корпорацією Hewlett-Packard щодо системи екстреної допомоги населенню за телефонним номером "112" на суму 650 млн. грн. Передбачалося, що основна робота мала бути проведена у 2012 році. Корпорація мала надавати весь комплекс послуг для створення системи: програмне забезпечення, схему побудови системи тощо.

Згодом угоду визнали не дійсною. Офіційно із зави Цицака: "Враховуючи відсутність подібних проектів в нашій державі за останні 20 років, українське законодавство і правила проведення державних закупівель виявилися недосконалими в даному напрямку. Крім того, додатково до підписаної угоди необхідно було укласти близько 20 додатків до неї: кошториси витрат як в цілому, так і по кожному етапу; календарний план реалізації проекту; специфікацію по кожному етапу і кожній системі і т.д.", - сказав Цицак.

А реально: по-перше - уряд провалив проект, по-друге – витрачено купу грошей на обслуговування і підготовку проекту; по-третє – уряд злочинно віддавав іноземній державі стратегічну систему безпеки, ігноруючи місцеву армію програмістів яка за кількістю та професіоналізмом не поступається жодному лідеру галузі у світі.

Хто наживиться на службі 112 та безпеці простих людей? Уряд ще думає…

За словами Цицака, МНС не змогло оголосити тендерні процедури на закупівлю послуг та обладнання для впровадження 112 у зв’язку затягуванням Мінфіном присвоєння відповідних кодів економічної класифікації видатків. За практикою минулих закупівель, на присвоєння КЕКВ Мінфіну необхідно лише кілька днів. Кошти вже знаходилися на казначейському рахунку МНС. Але так і не пішли в роботу… Азаров не виконав доручення свого президента. А простим людям немає куди подзвонити аби сказати: Миколо Яновичу, рятуйте! Коли піднімаєш слухавку та набираєш 112, у відповідь тільки: пі-пі-пі. Це і є оцінка уряду Азарова.

Як секретар Комітету з питань нацбезпеки та оборони ВРУ, народний депутат від УДАРу вже зареєстрував депутатський запит до президента України з вимогою доповісти Народу України про стан впровадження служби 112 та наказати винних у зриву цього важливого державного проекту в галузі безпеки громадян. Держава відмежувалася від народу парканами біля Ради, Межигір’ями та охоронцями, кортежами та цілими мурами як біля Кабміну, тепер забирає у нас ще й можливість у екстрених ситуаціях звернутися до лікаря, пожежника, міліції. Ганьба і двійка Азарову.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram