ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

АБСК проти рейдерського захоплення підвалів і руйнування житла киян

У столиці створено прецедент який викриває, по-перше, маніпуляції ЖЕКів з підвальними приміщеннями, що належать громаді, по-друге, рейдерське захоплення цих приміщень бізнес-структурами, які, до всього, наче кроти, руйнують будинки шляхом самовільної реконструкції. Все це під прикриттям влади та міліції. З причини таких дій у будинку з’являються тріщини в жилих квартирах і під’їздах. Антикорупційне Бюро Сергія Капліна (АБСК) та Рух простих людей (РПЛ) стали на захист киян.

Наразі, аналогічна загроза може нависнути над кожною багатоповерхівкою у Києві, мешканці яких до цього часу не задалися питанням: «Чому наша спільна власність (підвали, горища) використовуються орендарями перших поверхів без будь-яких домовленостей з нами?». 10 січня 2012 року на першому поверсі, в приміщенні магазину «Світлячок» та у підвалі будинку № 5 по вул. Бойченко, 5 у м. Києві почалися ремонтні роботи із демонтажем несучих стін будинку, які тривають до цього часу. Дозвіл та проектна документація на проведення ремонтних робіт та втручанням в несучі конструкції будинку відсутня. З причини таких дій у будинку з’явились тріщини в жилих квартирах і у під’їздах. Зі слів керуючого ремонтними роботами на першому поверсі буде розташований магазин «АТБ-МАРКЕТ». Це не перший випадок, коли дії підприємства викликають протести та обурення мешканців будинку.

На думку АБСК, зазначена ситуація виявляє ознаки корупції: правоохоронні органи, державно-архітектурна інспекція, прокуратура не вживають жодних дій щоби спонукати «АТБ» припинити нищити будинок дозвіл та проектна документація на проведення ремонтних робіт, пов’язаних з переплануванням приміщень та втручанням в несучі конструкції будинку відсутній; фірма, яка виконує вказані роботи, немає ліцензії на її виконання; при виконанні робіт використовується праця робітників без належного фахового рівня та без оформлення їх відповідно до чинного законодавства; погодження зі співвласниками багатоквартирного будинку, не проводилося. ЖЕКи фактично захопили і розпоряджаються подібними об’єктами, тоді як вони належать людям.

АБСК разом з низкою ЗМІ й громадських організацій розпочала кампанію захисту прав мешканців будинку та попередження подібних випадків у інших районах столиці й по усій Україні. До відповідних органів влади, прокуратури, суду надіслано відповідні звернення, розпочата позовна робота. Мешканці будинку постійно чергують біля будинку, наразі будівельні роботи призупинено.

Додатково, залишаємо за собою право на проведення акцій протесту аж до закликів утриматися від відвідування магазинів АТБ – МАРКЕТ по усій країні. Якщо ви зіткнулися з подібною ситуацією у своєму місті або іншими проявами корупції, просимо надсилати повідомлення за електронною адресою [email protected]

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram