ГоловнаБлогиКатерини Полянської

Боржавську полонину хочуть перетворити на електростанцію

Місяць тому Товариство з обмеженою відповідальністю "Атлас Воловець Енерджи" здійснило другу спробу реалізувати свої задуми щодо спорудження вітрової електростанції. Відтак в Реєстрі оцінки впливу на довкілля з’явилося повідомлення про план зведення на полонині Боржава ВЕС.

Полонина Боржава, Закарпатье
Фото: www.facebook.com/ladomyr
Полонина Боржава, Закарпатье

Згідно з намірами тут має відбутися будівництво вітрової електростанції потужністю 120 МВт. Об’єкт cкладатиметься з 34 вітрових електроустановок, електричної підстанції – ПС 35/110 кВ «ВЕС Воловець», 3 розподільчих пунктів та підземної лінії електропередачі (кабельної) напругою 35 кіловольт та 110 кіловольт. Орієнтовний термін експлуатації ВЕС – 25 років.

Але чи можна вважати зеленою енергетику, яка насправді шкодить природі? Чому проектанти не хочуть врахувати наступні факти?

По-перше, Боржавський хребет є природоохоронною територією міжнародного значення – об’єктом Смарагдової мережі Європи, затвердженим Постійним комітетом Бернської Конвенції про дикі види флори та фауни і середовища існування у Європі у 2016 році (“PolonynaBorzhava” – UA0000263, площа 44.63 km², дивитися на карті).

По-друге, на Боржавському хребті розташована проектована територія природно-заповідного фонду України, щодо якої прийняті рішення про резервування її під заповідання: Це – проектований національний природний парк “Ждимир” площею 21600 га (рішення Закарпатської обласної ради №695 від 26 грудня 2003 р., яким затверджена Програма перспективного розвитку заповідної справи та екологічної мережі у Закарпатській області на 2006–2020 рр.).

Втретє, навколо Боржавського хребта та безпосередньо на ньому розташовані численні території природно-заповідного фонду України: гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення “Озеро на полонині Боржава”, лісовий заказник місцевого значення “Темнатик”, заповідне урочище “Боржавські праліси”, заказник місцевого значення “Приборжавський”, лісовий заказник загальнодержавного значення “Розсішний” та інші.

Будівництво вітрової електростанції з 34 вітроустановками висотою 80-140 метрів вимагає спеціальної інженерної підготовки навколишніх територій. Це – підготування майданчиків та облаштування фундаментів вітрових установок, прокладання під’їзних доріг і шляхів до об’єкту будівництва, захисту проектованої території від ерозії, підтоплення, просідання, активізації інших процесів.

Однак врахуймо, що всі ці заходи вплинуть на загальний стан екосистем Боржавського хребта та спричинять суттєвий негативний ефект.

Отже сьогодні потрібно розглядати територіальну альтернативу зведення цієї вітрової електростанції. Насамперед на території, яка вже зазнала певного негативного впливу і де будівництво й подальша експлуатація ВЕС не призведе до її суттєвого пошкодження. Зокрема, це можуть бути деградовані сільськогосподарські угіддя або землі запасу.

На полонині Боржава ВЕС не повинно бути. Це природоохоронна територія, вона має забезпечувати збереження цінних природних комплексів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram