ГоловнаБлогиБлог Дениса Москаля

Вітаю всіх з порятунком Біличанського лісу!

Не можу не поділитися радісною новиною: Виконувач обов’язків президента України, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ «Про зміну меж Національного природного парку «Голосіївський».

Фото: tov-tob.livejournal.com

Це саме той документ, який врятує Біличанський ліс, підписання якого ми добивалися не один рік. Нагадаю, що Київська міська рада з моєї ініціативи ще 12 липня 2012 року прийняла рішення про розширення меж Національного природного парку «Голосіївський» за рахунок земель КП «Святошинське лісопаркове господарство» загальною площею 6462,62 га та передала всі необхідні документи до Адміністрації Президента для підготовки відповідного указу. Ось нарешті документ підписаний. Цього радісного моменту всі екологи, громадськість і небайдужі кияни чекали понад півтора року.

Це перемога усіх активістів, які боролися за збереження Біличанського лісу, перш за все Ірини Федорів та Андрія Скіпальського.

Я не раз наголошував на тому, що Біличанський ліс, який ось уже шість років знищують Коцюбинська і Гостомельска селищні ради, від тотальної вирубки і забудови врятує тільки надання йому природоохоронного статусу. Адже при попередній владі практично всі судові рішення освячували знищення лісу.

Відтепер Біличанський ліс, який отримав природоохоронний статус, буде охоронятись відповідно до законодавства про природно-заповідний фонд. На його території буде заборонена будь-яка діяльність, що може призвести до погіршення стану навколишнього природного середовища. Зокрема, буде виділена заповідна зона, призначена для охорони найбільш цінних природних комплексів, де забороняється будівництво, вирубування дерев, стоянка автотранспорту, облаштування місць відпочинку, мисливство, рибальство, збирання трав і квітів. А туристичні маршрути та екологічні стежки можна прокладати в зоні регульованої рекреації.

Нагадаю, що з 2008 року Коцюбинська та Гостомельська селищні ради всупереч законодавству дерибанять Біличанський ліс. Так, відчужено у приватну власність майже 600 земельних ділянок загальною площею близько 100 га на території унікального Біличанського лісу. На деяких ділянках уже вирубали столітні дерева і розпочали будівництво.

Потім керівництво селища Коцюбинське ще надало дозволи на розробку проектів землеустрою щодо відведення ділянок у лісі громадянам і житлово-будівельним кооперативам загальною площею близько 700 га.

Та керівникам селища цього виявилося замало. Тож вони вирішили включити до території Коцюбинського майже 4 тис. га київського лісу, назвавши їх «землями житлової та громадської забудови, віднесеними до земель запасу, які зайняті деревною рослинністю в межах населеного пункту, що не віднесена до категорії лісів». Це ж якими винахідливими треба бути, щоби майже 4 тис. га лісу обізвати «землями запасу, які зайняті деревною рослинністю»!

Звертаю увагу винахідливого керівництва Коцюбинського на те, що ліс біля селища відноситься до першої групи лісів категорії «санітарно-гігієнічні та оздоровчі», які виконують природоохоронні функції і знаходяться під охороною держави. Саме такий висновок надали співробітники Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України. Також фахівці встановили, що вік соснового лісу складає 50-60 років, а подекуди трапляються дерева, яким уже 70-80 років.

Внаслідок дій Коцюбинської та Гостомельської селищних рад, які, до того ж, заручилися підтримкою судів, та бездіяльності колишнього президента, Біличанський ліс опинився під загрозою знищення.

А між тим Біличанський ліс – це унікальний природний комплекс, який слугує не лише рекреаційним потребам мешканців столиці й області. Він ще й захищає Київ від негативного впливу важких металів та сполук. Саме завдяки акумуляційній здатності лісових угруповань утилізовувати ці елементи суттєво зменшено вплив радіоактивного забруднення на м. Київ після Чорнобильської катастрофи. Фактично цей ліс першим прийняв на себе радіаційну хмару після аварії на Чорнобильській АЕС. Тому ми зобов’язані зробити все можливе задля захисту Біличанського лісу від вирубок.

Ще одним вагомим кроком, спрямованим на захист Біличанського лісу, є затвердження меж Києва. Київська міська рада за моєю пропозицією ще більше року тому прийняла рішення «Про погодження проекту землеустрою щодо встановлення та зміни межі м. Києва». Проте Верховна Рада, винятковою компетенцією якої є затвердження меж столиці відповідно до ст. 85 Конституції, поки не поспішає розглядати таку постанову.

Сподіваюсь, після підписання О. Турчиновим указу про надання Біличанському лісу природоохоронного статусу і Верховна Рада прийме рішення про затвердження меж Києва.

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram