«Чесний» бюджет примножує бідність!

Уряд Гройсмана фактично відмовився від індексації доходів населення. У проекті Держбюджету на 2017 рік передбачена середньорічна інфляція 8%, проте середньорічне збільшення соціальних стандартів відбудеться лише на 3,9%.

Таке підвищення соціальних стандартів на 2017 рік усупереч ратифікованій Україною Європейської Соціальної Хартії не покриває навіть 47%-50% фактичного прожиткового мінімуму, розрахованого по застарілій методології 2000 року.

Такий підхід до встановлення розмірів основних державних соціальних стандартів не враховує знецінення грошових доходів та заощаджень громадян внаслідок високої цінової інфляції, девальвації національної валюти, що проявляється у зниженні купівельної спроможності населення, зниженні рівня його життя та соціальної захищеності, створює ризики подальшого зубожіння, особливо найбільш уразливих верств населення, зокрема, тих, для кого пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги є єдиним джерелом існування.

Продовжується й надалі практика застосування віртуального показника «рівень забезпечення прожиткового мінімуму», що фактично нівелює значення прожиткового мінімуму як базового соціального стандарту.

У той же час Уряд Порошенка-Гройсмана знову залишив поза увагою «офшорні» доходи олігархів, та явно занижену ставку податку на дивіденди із олігархічного капіталу – 5%, у той час як доходи рядових громадян і навіть пенсії оподатковуються за ставкою 18%!

Андрій Павловський Андрій Павловський , Експерт з питань соціальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram