ГоловнаСвіт

У польській Лігниці відкриють українську школу

У Польщі небагато таких шкіл з українською мовою навчання.

У польській Лігниці відкриють українську школу
Архив
Фото: Макс Левин

При Комплексі загальноосвітніх шкіл №4 в місті Лігниця неподалік Вроцлава (Польща) відкриють початкову школу для української меншини.

Як інформує "Польське радіо" з посиланням на Gazeta Wroclawska, мер Лігниці був проти її створення, однак місцеві депутати підтримали ініціативу.

"На останній сесії депутати підтримали ухвалу, яка передбачає відкриття ще однієї початкової школи в місті. Вона буде працювати в Комплексі загальноосвітніх шкіл №4 на вулиці Тарас Шевченка", - сказав прес-секретар мера Лігниця Аркадіуш Родак, додавши, що "це буде найменша у місті школа з класами, які будуть нараховувати від кількох до декількох учнів ".

Зазначають, що українська меншина завжди була важливою частиною жителів міста Лігниця. У місті вже багато років працює Комплекс загальноосвітніх шкіл №4 ім. Богдана-Ігоря Антонича з українською мовою навчання.

"За останні місяці в Польщу і Лігницю приїхало багато українців. Ця школа - шанс не тільки для української меншини, а й для розвитку Лігниці", - сказав голова Лігницького відділу Об'єднання українців у Польщі Богдан Пецушок.

Українська меншина з радістю зустріла прийняте депутатами рішення. Українці підкреслили, що місто вже багато років підтримує їх у збереженні українських традицій і культури.

"Завдяки цій школі в Лігницю приїде більше українців, які хочуть жити і виховувати своїх дітей саме тут", - сказав Юрій Павлищій з гуртка ОУП у Лігниці.

У Польщі небагато таких шкіл з українською мовою навчання. Серед іншого, вони працюють в Гурово-Ілавецьку і Бартошице (Вармінсько-Мазурське воєводство), Перемишлі (Підкарпатське воєводство) і в Білому Борі (Західнопоморське воєводство).

За даними управління праці, в Нижньосілезьке воєводство 2016 року приїхали на роботу 121,7 тис. іноземців. З них 119,5 тис. - українці. У Вроцлаві торік працювали 62,4 тис. українців, а у Свидниці - 18,6 тис. На третьому місці - Олава: у цьому повіті працюють 5,5 тис. громадян України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram