ГоловнаСвіт

Премію імені Анни Політковської отримали колумбійська журналістка і російська правозахисниця

Xінет Бедойю і Валентину Череватенко нагородили в Лондоні, в десяту річницю вбивства журналістки Анни Політковської

Премію імені Анни Політковської отримали колумбійська журналістка і російська правозахисниця
Хинет Бедойа
Фото: alchetron.com

7 жовтня в Лондоні вручили премію імені Анни Політковської, засновану міжнародною неурядовою організацією Reach All Women in War. Цього року її лауреатами стали відразу двоє людей: колумбійська журналістка, заступник головного редактора другої за величиною газети країни El Tiempo Xінет Бедойя Ліма (Jineth Bedoya) і російська правозахисниця, керівник Союзу "Жінки Дону" Валентина Череватенко. Про це повідомляють на сайті організації RAW in WAR.

Журналістка Xінет Бедойя була удостоєна премії "за мужність висловлюватися, за те, що вона дала голос більш ніж 13 000 жінкам у Колумбії, які, як і сама журналістка, піддалися сексуальному насильству з боку збройних груп під час конфлікту, за її сміливість повідомляти про звірства стосовно цивільних осіб під час 52-річної громадянської війни в Колумбії", - йдеться в офіційному повідомленні Комітету премії імені Політковської. 

Хінет Бедойя в Колумбії
Фото: Photo courtesy of ABColombia
Хінет Бедойя в Колумбії

16 років тому, під час проведення інтерв'ю у в'язниці, колумбійську журналістку викрали особи, які представилися соратниками одного з лідерів повстанців. Хінет зазнала групового зґвалтування, тортур і побиття. Після цього її вивезли і кинули на узбіччі: "Весь час, поки вони ґвалтували мене, до моєї скроні приставляли 9-міліметровий пістолет. Я померла всередині... Я не знаю, чому мене не вбили. Вони залишили мене на дорозі. Я вирішила повернутися в газету до своєї журналістської роботи", - розповіла колумбійка в інтерв'ю жіночому ресурсу Broadly.

Після 9 років мовчання Xінет Бедойя запустила інформаційну та правозахисну кампанію "Тепер не час мовчати" ("No Es Hora De Callar") на підтримку жінок, які зазнали насильства під час конфлікту.

RAW in WAR також нагородив і російську правозахисницю Валентину Череватенко, яка працює з тими, хто переніс психологічну травму в результаті конфліктів на Північному Кавказі, у Вірменії, Грузії та Україні.

"У цей час проти Валентини порушено кримінальну справу за звинуваченням у тому, що вона не подавала заяви про реєстрацію своєї організації як "іноземного агента" й отримувала фінансування з-за кордону. Це перша кримінальна справа проти російського НКО, порушена за статтею про ухиляння від виконання закону про "іноземних агентів". За цією статтею Валентині загрожує до двох років позбавлення волі", - повідомляє "Новая газета".

За традицією, кожен лауреат пише лист Анні Політковській. "Новая газета" переклала й опублікувала повний текст звернення колумбійки Xінет Ліми та Валентини Череватенко до загиблої журналістки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram