ГоловнаСуспільствоВійна

Турчинов розкрив структуру російських військ на Донбасі

Росія завершує підготовку до наступу, заявив секретар РНБО.

Турчинов розкрив структуру російських військ на Донбасі
Фото: www.rnbo.gov.ua

Протягом літа 2015 року відбулися кардинальні зміни в характері російської участі у військових діях на сході України. Збройним Силам України тепер протистоять не змішані російсько-терористичні угруповання, як це було на початку окупації, а структуровані військові підрозділи регулярної армії РФ, заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

За даними РНБО, на окупованій території Донбасу військове керівництво РФ завершило створення потужного сухопутного з'єднання, основу якого становлять два армійські корпуси, підготовлені до проведення активних наступальних дій. Керівництво та забезпечення 1-го і 2-го армійських корпусів здійснюється спеціально створеним 12-м командуванням резерву Південного округу ЗС РФ (штаб розташовано в м. Новочеркаськ Ростовської області РФ). Основні командні та штабні посади в цих армійських корпусах займають кадрові російські офіцери. Рядовий склад корпусів складається на 40% із жителів окупованої території Донецької та Луганської областей, а також з контрактників і найманців з Росії, які набули бойовий досвід під час військових дій на сході України і в гарячих точках РФ. Штатна чисельність двох корпусів - до 35 тис. Додатково на окупованій території перебуває військовий резерв у складі 21 тактичної групи ЗС Російської Федерації (15 батальйонних, 6 ротних) чисельністю понад 9 тисяч осіб. На східному кордоні нашої країни сконцентровано ще 53 тактичні групи Збройних сил РФ (39 батальйонних, 14 ротних) чисельністю 50500 осіб.

"Особливості формування та функціонування 1-го і 2-го армійського корпусів свідчать, що росіяни обрали для їхнього створення модель, апробовану керівництвом Німеччини під час Другої світової війни і відому як "Ваффен СС", - заявив Турчинов.

"Ваффен СС" - військові підрозділи СС, які брали участь у боях на фронті під час Другої світової війни. У зв'язку з обмеженістю власного мобілізаційного ресурсу керівництво Німеччини вирішило брати на службу добровольців, які були громадянами окупованих країн. Згідно з офіційною політикою того часу, у Вермахті (ЗС Німеччини) могли служити виключно громадяни Німеччини. Для СС таких обмежень не було, тому в їхньому складі були створені спеціальні ваффен-дивізії, які складалися з іноземців-добровольців і формувалися, як правило, за етнічною чи релігійною ознакою. Командний склад цих ваффен-дивізій становили німецькі кадрові офіцери СС, а добровольці з окупованих країн брали участь як гарматне м'ясо, рядовими, або займали найнижчі військові посади.

Саме цей досвід побудови військових частин для ведення бойових дій на Сході України взяв на озброєння Генштаб Збройних сил Росії, вважає секретар РНБО.

"Ми маємо установчі дані на генералів і офіцерів російської армії, які входять до керівної ланки окупаційних військ РФ. Матеріали на них передають у Генеральну прокуратуру України для відкриття кримінальних справ", - додав він.

Усім угрупованням окупаційних російських військ командує генерал-полковник Сердюков Андрій Миколайович, начальник штабу - перший заступник командувача Південним військовим округом (документи прикриття на прізвище Сєдов).

1-м армійським корпусом до початку серпня 2015 року командував генерал-майор російської армії Завізьон Олексій Володимирович, відряджений з посади начальника штабу 41-ї армії Центрального військового округу ЗС РФ. Він використовував документи прикриття на прізвище Пілевін.

Командир 2-го армійського корпусу - генерал-майор російської армії Нікіфоров Євген Валерійович (документ-прикриття на прізвище Моргун), відряджений з посади заступника командувача 58-ї армії Південного військового округу ЗС РФ. Тут також відбулася ротація. Донедавна корпусом командував генерал-лейтенант Юдін Сергій Сергійович, який очолював штаб 20-ї армії Західного військового округу ЗС РФ.

"Ще раз наголошу - нам протистоять повноцінні військові підрозділи Збройних сил Російської Федерації. На окупованих територіях сконцентрована велика кількість важкого озброєння і військової техніки, відбувається ешелоноване накопичення великих обсягів паливно-мастильних матеріалів і боєприпасів. Усе це повинно забезпечити ведення активних наступальних дій і, за планом російського Генштабу, буде підтримано введенням на територію України додаткових підрозділів Збройних сил РФ", - підсумував Турчинов.

Нагадаємо, напередодні Турчинов заявив, що інженерні підрозділи Збройних сил Росії навели п'ять понтонних переправ через Сіверський Донець на ділянці, де фарватером річки проходить державний кордон України з Росією, а також обладнали під'їзні шляхи до цих переправ. Усе це, за його даними, зроблено в рамках підготовки вторгнення російських військ в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram