ГоловнаПолітика

Холодницький виступив проти ідеї Луценка про урізання повноважень НАБУ

Голова САП незадоволений спробами "діяти не в рамках закону, а на власний розсуд".

Холодницький виступив проти ідеї Луценка про урізання повноважень НАБУ

Заступник генпрокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький виступив проти ідеї свого начальника Юрія Луценка, який запропонував позбавити Національне антикорупційне бюро виняткового права на розслідування великих корупційних злочинів.

Про це йдеться в фейсбуці Холодницького.

Він нагадав, що питання підслідності злочинів визначені в 216 статті Кримінального процесуального кодексу.

"Оперативні підрозділи не пов'язані правилами підслідності, оскільки не є слідчими підрозділами. Але в разі виявлення ними ознак злочину, вони в рамках чинного законодавства зобов'язані направляти відповідні матеріали до відповідних слідчих підрозділів з дотриманням правил предметної (статті 216 КПК України) і територіальної (стаття 218 Кодексу) підслідності. Тому поліція не розслідує тероризм (СБ України), злочини, вчинені військовослужбовцями (Військова прокуратура), ухилення від сплати податків (ГФС). Це предметна підслідність. Тому поліція Київщини не розслідує крадіжки, вчинені в Тернополі, а поліція Дарницького району міста Києва не розслідує розбій, вчинений на Борщагівці. Це територіальна підслідність", - написав Холодницький.

На його думку, КПК потрібно не змінювати, а виконувати.

"Спроба зміни цих правил, що діють десятиліттями у всіх цивілізованих країнах, - це намір надати можливість діяти не в рамках закону, а на свій власний розсуд, в залежності від досягнутих позапроцесуальних «усних» домовленостей з окремими слідчими підрозділами, що викличе хаос в і без того виснаженій війною країні", - вважає Холодницький.

При цьому він не виключає можливості залучення слідчих прокуратури або інших органів досудового розслідування до кримінальних проваджень, якими займаються в НАБУ.

Нагадаємо, Луценко заявив, що НАБУ - це маленький правоохоронний орган і висловив сумнів у його здатності ефективно розслідувати всі прояви високопоставленої злочинності.

Генпрокурор хоче мати повноваження своїм рішенням залишати кримінальні провадження з корупційних злочинів вищих посадових осіб в органах, які їх порушили.

Згідно із законом зараз всі кримінальні провадження, які розпочаті проти вищих посадових осіб, слід передавати НАБУ. Порушення в питаннях підслідності, як зазначало бюро, загрожує розвалом справ у судах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram