ГоловнаПолітика

Абромавичус подав у відставку

Міністр звинуватив Кононенка в тиску.

Абромавичус подав у відставку
Фото: zn.ua

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус подав у відставку.

Про це він сказав на брифінгу, який спочатку анонсували як присвячений приватизації.

"Сьогодні я прийняв рішення подати у відставку з посади міністра економічного розвитку і торгівлі України", - сказав Абромавичус.

"Причина - різка активізація блокування будь-яких системних і важливих реформ у нашій країні. Це вже не просто відсутність підтримки і політичної волі. Це протидія, спрямована на те, щоб паралізувати нашу реформаторську роботу. Від несподіваного зняття охорони з міністра і його сім'ї до нав'язування - під усе більшим тиском - сумнівних осіб у мою команду і на ключові посади на державних підприємствах", - додав він.

"Я можу розглядати такі дії тільки як наполегливу спробу встановити контроль над грошовими потоками. Передусім у НАК "Нафтогаз", а також в оборонній промисловості. І я відмовляюся працювати в такій системі. Я і моя команда не готові служити прикриттям для відновлення старих і для створення нових схем в інтересах окремих політичних і бізнес-гравців", - сказав міністр.

"Я і моя команда не маємо бажання бути ширмою для відвертої корупції чи підконтрольними маріонетками для тих, хто хоче в стилі старої влади встановити контроль над державними грошима. Я не хочу їздити в Давос, розповідати про наші успіхи, тоді як за моєю спиною вирішують якісь питання в інтересах окремих людей. Ці люди мають імена. І одне з цих імен я вам зараз озвучу. Це Ігор Кононенко", - додав Абромавичус.

"Як представник політичної сили, яка висунула мене на посаду міністра, останнім часом він зробив дуже багато для того, щоб заблокувати мою роботу і роботу моєї команди. Спочатку підконтрольні Кононенкові депутати від БПП розробили постанову про мою відставку і подали її через фракцію "Відродження" у Верховній Раді. За кілька місяців вона зібрала аж 18 голосів. Протягом року Ігор Кононенко активно лобіював своїх людей на посаду гендиректора "Укртрансаміак". Кононенко був безпосередньо зацікавлений в "Укртрансаміаку", де замість того, щоб скинути з посади регіонала Бондика, завів своїх людей, які разом із ним керували компанією. Депутат від БПП, безпосередньо підконтрольний Кононенкові, тиснув на призначення в Держзовнішінформі, підприємствах порошкової металургії, Національному агентстві з акредитації України", - розповів міністр.

"Кульмінацією цього кадрового свавілля і прагнення повністю підпорядкувати собі потоки стало бажання мати "власного" заступника міністра в Мінекономіки, який відповідав би за "Нафтогаз" й інші державні підприємства. Кандидат просто приніс повний пакет документів для призначення і заявив: "Я хочу стати вашим заступником. Я в команді Кононенка, і мою кандидатуру вже погодили нагорі". Після цього мені надійшов дзвінок з АПУ з наполегливою рекомендацією взяти цю людину, а також ще одну - на посаду заступника з оборони. На що я відповів: "Я частиною цього дерибану не буду", - і попросив, щоб мене звільнили з посади. Зрештою, Кононенко заявив, що бажає заслухати мій звіт на фракції і розглянути питання про мою відставку. Я вирішив, що полегшу задачу Кононенкові та його команді, і подаю заяву про відставку", - зазначив він.

"Ми з командою готові піти якомога швидше й у жодному разі не хотіли б затягувати цей процес на тижні чи місяці. Я прошу Верховну Раду проголосувати за мою відставку вже завтра", - підсумував він.

Нагадаємо, Абромавичус став міністром на початку грудня 2014 року. У Кабмін він зайшов за квотою БПП.

Раніше у відставку з різних причин подали міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі, міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, міністр АПК Олексій Павленко, міністр інформполітики Юрій Стець. Усі вони поки що працюють в уряді. Вакантною із середини минулого року залишається посада міністра екології.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram