ГоловнаПолітика

БПП забракував податкову реформу Мінфіну

Юрій Луценко запропонував уряду компроміс.

БПП забракував податкову реформу Мінфіну
Фото: Макс Требухов

Найбільша фракція парламенту "Блок Петра Порошенка" не голосуватиме за податкову реформу, розроблену Мінфіном, написав у своєму фейсбуці голова фракції Юрій Луценко.

"За останні дні Кабмін зробив багато заяв про узгодження нового Податкового кодексу та Бюджету. З ким тільки не погодили ці документи наші чиновники! Трудяги. Біда лише в тому, що вони забули погодити їх із парламентом... У зв'язку з цим змушений ще раз озвучити позицію фракції БПП: ми не підтримаємо Держбюджет на базі старого Податкового кодексу. Так само ми не будемо голосувати за урядовий проект податків "4 по 20", який, по суті, погіршує нинішню божевільну податкову систему і ще й вибиває базу доходів місцевого самоврядування", - зазначив він.

За словами Луценка, БПП вимагає радикальної лібералізації податкової системи.

"Ми розуміємо, що це доводиться робити під час глибокого економічного спаду і масштабних військових витрат. Тому ми готові реалізовувати податкову реформу протягом 2-3 років", - додав він.

Однак БПП вважає, що вже цього року треба щонайменше:

Прийняти нову спрощену модель адміністрування, запропоновану парламентським комітетом Ніни Южаніної;

Встановити ставку ПДВ і ЄСВ по 20%, ставку податку на розподілений прибуток 18%, а ПДФО не більш ніж 15%.

Не змінювати умов господарювання (і зокрема використання касових апаратів) для платників єдиного податку.

Прийняти закон про нульове декларування доходів і майна населення під 2%, "щоб нарешті зняти гачки силовиків із вітчизняних підприємців".

"При цьому ми усвідомлюємо необхідність серйозного скорочення бюджетних витрат і заморожування низки соціальних витрат. Це буде нелегко. Але спираючись на міжнародний досвід, ми впевнені, що податкова підтримка середнього класу, який дає знання і заробляє кошти в бюджет, є єдиним способом відродження країни", - підсумував Луценко.

Нагадаємо, Міністерство фінансів напередодні оприлюднило проект державного бюджету на 2016 рік, а також показало проект нового Податкового кодексу, на базі якого писався бюджет.

Протягом року в парламенті розробляли альтернативний проект Податкової реформи з радикальним скороченням податкових ставок - так званий проект Южаніної. У Мінфіні парирували, що ухвалення цього варіанта податкової реформи призведе до різкого скорочення надходжень у держбюджет і відмови МВФ від програми кредитування України.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк раніше повідомляв, що БПП попросив час до 4 грудня, щоб надати свої пропозиції щодо Податкового кодексу і проекту бюджету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram