ГоловнаПолітика

Меркель вирішила змінити тактику щодо Росії

Німеччина розчарувалася у спробах розв'язати проблему дипломатичним шляхом

Меркель вирішила змінити тактику щодо Росії
Фото: EPA/UPG

Після дев'яти місяців безперервних спроб німецької дипломатії вирішити конфлікт Росії та України канцлер Німеччини Ангела Меркель дійшла висновку, що тактику необхідно змінити.

Як пише "Рейтер", 15 листопада в Брисбені напередодні саміту лідерів G20 Меркель тет-а-тет зустрілася з президентом РФ Володимиром Путіним і вимагала від нього прямо сказати, чого саме він хоче в Україні.

За даними видання, протягом майже чотирьох годин Меркель, до якої в середині зустрічі приєднався новий голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, намагалася змусити Путіна відпустити охоронця і чітко повідомити свої наміри.

Але їй вдалося домогтися від Путіна лише тих же відмовок і ухилянь, які вона чула впродовж місяців.

Зустрічі в Брисбені, а перед цим у Мілані, де Путін дав обіцянки щодо Донбасу і протягом кількох днів почав їх порушувати, посилили роздратування Німеччини. "Меркель потрапила у дипломатичний глухий кут з Путіним", - зазначає "Рейтер", нагадуючи, що з лютого саме Німеччина взяла на себе ініціативу в спробі переконати Путіна знайти взаєморозуміння із Заходом. Меркель говорила з ним телефоном три десятки разів, міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр витратив сотні годин, намагаючись домогтися мирного вирішення конфлікту.

Тепер німецькі чиновники кажуть, що у них закінчилися ідеї про те, як вони можуть вплинути на Путіна. Німеччина триматиме канали зв'язку з російським президентом відкритими, але Берлін приготувався до довгого протистояння, другої холодної війни.

У рамках нової тактики Берлін зосередить зусилля на трьох напрямках.

По-перше, Німеччина постарається не допустити чвар між президентом України Петром Порошенком і прем'єром Арсенієм Яценюком, подібних до тих, які були між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко

По-друге, Берлін протистоятиме спробам Росії розколоти Євросоюз в оцінках подій в Україні.

По-третє, Берлін буде домагатися збереження санкцій проти РФ і посилення їх у разі захоплення бойовиками та російськими військами Маріуполя.

Однак це лише тактика, зазначає видання, а стратегія Німеччини полягає в повільному удушенні російської економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram