ГоловнаПолітика

ООН: бойовики на Донбасі намагаються нав'язати населенню владу страху і терору

Озброєні групи викрали або затримали 812 осіб

ООН: бойовики на Донбасі намагаються нав'язати населенню владу страху і терору
Фото: EPA/UPG

На сході України тривають безчинства добре організованих і оснащених військовою технікою збройних груп, які намагаються нав’язати місцевому населенню владу страху і терору, сказано в доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

У ній наголошується, що це призвело до повного краху правопорядку і найбільш негативно позначається на ситуації з правами людини в інших регіонах України.

Автори доповіді представили документальні докази злодіянь, скоєних бійцями озброєних груп, у тому числі випадків викрадень, тортур і страт людей.

Вони повідомили, що від середини квітня озброєні групи викрали або затримали 812 осіб у Донецькій і Луганській областях.

"Деякі з осіб, яких утримують під вартою в озброєних груп, - це місцеві політики, державні службовці та співробітники місцевих вуглевидобувних підприємств. Більшість із них - прості громадяни, зокрема вчителі, журналісти, священнослужителі та студенти", - йдеться в доповіді.

Озброєні групи часто вимагають викуп від затриманих, а віднедавна змушують їх рити окопи або відправляють воювати на передову. Озброєні групи проводять засідання "військових трибуналів" і засуджують людей на смерть.

У цій же доповіді повідомляється про осіб, що затримані українськими збройними силами, і про деяких громадян України, яких, ймовірно, було захоплено і зараз їх утримують під вартою у Російській Федерації за різними звинуваченнями.

У документі наголошується, що в липні у відповідь на дії озброєних груп українська влада почала нарощувати операції із гарантування безпеки. Як наслідок - зараз на сході України тривають важкі бої, у тому числі в населених пунктах, що призводить до загибелі людей і руйнувань інфраструктури. Тисячі місцевих жителів змушені залишати свої будинки і рятуватися втечею.

"Повідомлення про подальшу активізацію бойових дій у Донецькій і Луганській областях, при яких обидві сторони застосовують важкі озброєння в житлових районах, зокрема артилерію, танки, ракети і реактивні снаряди, вкрай тривожні", - заявила Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей, представляючи доповідь.

Наві Піллей наголосила, що обидві сторони повинні запобігати загибелі й пораненням людей, попередивши, що дії, які призводять до таких наслідків, "залежно від обставин можуть бути кваліфіковані як порушення міжнародного гуманітарного права".

У доповіді говориться, що загострення ситуації на сході України негативно позначається на решті країни. В інших районах України необхідно тимчасово розселити понад 100 тисяч осіб, які втекли з районів бойових дій.

Нова доповідь охоплює період з 8 червня по 15 липня 2014 року і є четвертою у серії доповідей, підготовлених Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, що складається із 39 співробітників ООН. Її було створено в середині березня 2014 року.

Автори доповіді зазначають, що після закінчення перемир'я 30 червня уряд відновив контроль над значними територіями Донецької та Луганської областей, які раніше контролювали озброєні групи. Проте це досягнення дісталося дорогою ціною - великою кількістю вбитих і поранених людей. Автори доповіді закликають українську владу дотримуватися норм міжнародного права, зокрема не допускати відплати.

У доповіді наголошується, що станом на 26 липня включно на сході України щонайменше 1129 осіб убито і 3442 – поранено. Матеріальний збиток, за оцінками уряду, сягне мінімум 8 млрд грн - близько 750 млн дол США.

Наві Піллей закликала всі сторони в Україні "покласти край верховенству зброї і відновити верховенство права і повагу до прав людини".

У доповіді звертається увага на те, що в міру загострення насильства і затягування кризи на сході в Україні спостерігається подальша поляризація думок. "Як результат, різко посилилася мова ненависті, особливо в соціальних медіа, а також під час демонстрацій і протестів, причому навіть у Верховній Раді", - зазначають автори доповіді. На їхню думку, в країні зріс рівень "антиросійської риторики".

У новій доповіді висловлено серйозну занепокоєність ситуацією з правами людини в Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram