ГоловнаПолітика

Янукович підписав закон про заборону куріння

Закон набуде чинності через шість місяців.

Янукович підписав закон про заборону куріння
Фото: bigpicture.ru

Президент Віктор Янукович підписав закон, яким заборонено куріння в громадських місцях.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Президента.

Курити тютюнові вироби, електронні сигарети та кальяни буде заборонено в приміщеннях закладів ресторанного господарства, органів державної влади, місцевого самоврядування, інших державних установ, а також на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Раніше редакція закону "Про заходи щодо запобігання і скорочення споживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" передбачала, що в закладах громадського харчування мінімум 50% площі їх торговельних залів має бути відведено для обслуговування осіб, які не курять.

Згідно з підписаним законом, заборонено, крім спеціально відведених для цього місць, куріння в приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, в приміщеннях готелів, гуртожитків; в аеропортах і на вокзалах.

Хороший особистий приклад народу подає Президент України. Він не курить сам і пропагує здоровий спосіб життя. Це важливо, щоб лідер народу власним способом життя подавав приклад молоді

— Ганна Герман, радник Президента

Документ зобов'язує власників або орендарів відповідних приміщень відводити спеціальні місця для куріння, сукупна площа яких не повинна перевищувати 10% загальної площі відповідної будівлі або приміщення.

Крім того, такі місця має бути обладнано витяжкою, а також у них повинна бути розміщена інформація про шкоду куріння.

Закон встановлює відповідальність за порушення відповідних правил.

Зокрема, за розміщення попільничок або куріння в приміщеннях закладів ресторанного господарства з порушника стягуватимуть штраф від 1 тис. до 10 тис. гривень.

Такий самий штраф встановлено за невиділення спеціальних місць для куріння і необладнання їх витяжкою.

Закон набуває чинності через шість місяців із дня опублікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram