ГоловнаПолітика

Єврокомісія пообіцяла пильно стежити за новим судом над Тимошенко

Фюле зазначає, що суд над екс-прем'єром не можна назвати справедливим.

Єврокомісія пообіцяла пильно стежити за новим судом над Тимошенко
Фото: Макс Левин

Європейська комісія має намір уважно стежити за судовим розглядом щодо Юлії Тимошенко.

Про це заявив єврокомісар із питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле сьогодні в Страсбурзі на 19-му засіданні Комітету парламентської співпраці Україна-ЄС.

"Ми будемо стежити за цим судом дуже пильно", - сказав він.

Фюле також звернув увагу на "публічні виступи, які звучать з офісу генерального прокурора до початку суду що "Єдиних енергетичних систем", які не вселяють упевненості".

Крім того, Фюле переконаний, що Україна вирішить питання виборчого правосуддя, не зважаючи на те, якими будуть результати майбутніх парламентських виборів.

"Якими не були б результати виборів, думаю, Україна вирішить питання виборчого правосуддя. Пояснень не достатньо. Суди над Тимошенко й іншими не були ні прозорими, ні справедливими, не відповідали міжнародним стандартам. Нам відомо, що судді не зовсім незалежні, немає рівноправності між учасниками процесу", - заявив він.

Єврокомісар наголосив, що така позиція Брюсселя - це "не про особистості, а про системні проблеми".

"Яким би не був політичний клімат в Україні, ці реформи потребують широкої політичної підтримки, щоб вирішити проблеми в судовій системі України. Я закликаю вас якнайшвидше провести ці реформи", - звернувся він до присутніх українських депутатів.

Нагадаємо, раніше генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко порушено чотири кримінальні справи.

Також нагадаємо, з кінця минулого року засуджена на сім років у газовій справі Юлія Тимошенко відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові. З 9 травня її переведено на лікування в ЦКЛ № 5.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram