ГоловнаПолітика

Наливайченко: Симоненко має кримінально відповісти за виправдання злочинів сталінізму

Діяльність КПУ та популяризація тоталітарної комуністичної ідеології в Україні повинна бути заборонена.

Наливайченко: Симоненко має кримінально відповісти за виправдання злочинів сталінізму
Фото: Макс Левин

Лідер КПУ Петро Симоненко повинен кримінально відповісти за виправдання злочинів сталінізму.

Про це заявляє голова політради партії "Наша України" Валентин Наливайченко, повідомляє прес-служба партії.

За його словами, насильницька депортація сталінським режимом кримських татар 1944 року де-юре і де-факто є злочином проти людяності й актом геноциду проти цілого народу.

Наливайченко нагадав, що злочини сталінізму неодноразово засуджені резолюціями Організації з безпеки і співробітництва в Європі та Парламентської асамблеї Ради Європи та накладають зобов'язання на Україну як члена цих міжнародних організацій.

"Саме тому я вимагаю від генерального прокурора притягнути до кримінальної відповідальності керівника Компартії Петра Симоненка за його ганебні спроби з парламентської трибуни виправдати злочин депортації, який спричинив загибель більш ніж 46% виселених татар", - заявив Наливайченко.

"Діяльність Комуністичної партії і популяризація тоталітарної комуністичної ідеології в Україні повинна бути заборонена. Неодноразові заяви представників КПУ, які виправдовують нелюдські злочини комуністичного режиму, які спричинили загибель десятків мільйонів наших співвітчизників, є для цього більш ніж достатньою підставою", - зазначив він.

Як відомо, Симоненко заявив у парламенті, що депортація кримських татар була здійснена для їхнього порятунку, адже в роки Великої Вітчизняної війни 20 тисяч кримських татар перейшли на бік нацистів. За словами Симоненка, "для порятунку кримських татар застосували вивезення з території Криму, тому що ці злодіяння обов'язково спричинили б громадянську війну".

Нагадаємо, Верховна Рада відмовилася ухвалити в першому читанні законопроект про поновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою, і доручила доопрацювати його до наступного пленарного тижня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram