ГоловнаЕкономікаФінанси

Аукціони з продажу активів банків-банкрутів на ProZorro почнуться через два тижні

Зараз триває розподіл лотів.

Аукціони з продажу активів банків-банкрутів на ProZorro почнуться через два тижні
Юлия Берещенко
Фото: Макс Требухов

Аукціони з продажу активів банків-банкрутів у системі "ProZorro. Продажі" почнуться через два тижні.

Про це під час круглого столу в Інституті Горшеніна розповіла Юлія Берещенко, голова Департаменту консолідованих продажів і управління активами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

"Буквально з минулого тижня ми вже розподіляємо лоти. У нас є майданчики, які акредитувалися як незалежні, і частина майданчиків акредитувалася як частина системи ProZorro. Тому ми зараз уже проводимо новий розподіл лотів", - сказала вона.

"Для початкових аукціонів у нас період 21 днів між оголошенням і його початком, щоб у ринку був час ознайомитися з активом. Для повторних аукціонів це 10 робочих днів. Тому ми побачимо продажі після нової акредитації вже в найближчі два тижні", - повідомила Берещенко.

Першу статистику за обсягами продажу на ProZorro можна буде отримати тільки наприкінці листопада, але ефект від нової системи Фонд очікує побачити відразу ж після початку аукціонів.

"Кожного тижня до нашого Фонду надходять скарги на проведені аукціони. Скарги різного характеру, але, як правило, вони стосуються дій бірж - недопуск учасників, реєстрація, або чиясь ставка пройшла під час аукціону і звучить звинувачення з приводу маніпулювання. Тому ми сподіваємося, що перші аукціони в системі ProZorro пройдуть через два тижні, й ми не побачимо скарг, що стосуються тих недоліків, які ми хотіли усунути за допомогою цього проекту. Ми хочемо, щоб продавці майданчика в системі ProZorro займалися роботою з банками і покупцями. А вся технічна частина була в центральній базі даних, її адміністратором є Transparency International", - сказала Берещенко.

Якщо "ProZorro. Продажі" покаже свою ефективність, Департамент консолідованих продажів і управління активами готовий ініціювати переведення на цю систему всіх аукціонів. "Але для цього нам необхідно попрацювати декілька місяців", - сказала Берещенко.

Система "ProZorro.Продажі" - дворівнева, складається з центральної бази даних і окремих торгових майданчиків. Лот, внесений банком у систему, відображається відразу на всіх майданчиках одночасно. Учасники (потенційні покупці) можуть реєструватися на будь-який із майданчиків. Для цього він повинен заплатити гарантійний внесок, надати фінліцензію і пройти верифікацію. Після чого учасник отримує доступ до аукціону. При цьому вся інформація про лот і про аукціон публічна, її можуть бачити сторонні спостерігачі. До початку аукціону ніхто, крім адміністраторів центральної бази даних, не знає, скільки учасників конкурують між собою, яку суму запропонували інші учасники. Під час проведення аукціону всі учасники залишаються анонімними. Той, хто запропонує більшу суму за лот, отримає перевагу в аукціоні - він зробить свій хід після всіх інших учасників.

4 жовтня відбувся тестовий аукціон у цій системі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram