ГоловнаЕкономікаБізнес

Порошенко створив офшор для переведення "Рошен" в юрисдикцію Віргінських островів

Президент не задекларував свої інвестиції

Порошенко створив офшор для переведення "Рошен" в юрисдикцію Віргінських островів
Фото: www.facebook.com/petroporoshenko

Журналісти знайшли у президента України Петра Порошенка незадекларовану офшорну компанію, яка була створена для переведення кондитерського бізнесу в юрисдикцію Британських Віргінських островів.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Слідство.інфо", яке спирається на документи панамської юрфірми Mossack Fonseca, що були злиті анонімним джерелом німецькій газеті Süddeutsche Zeitung. У них були знайдені деталі реєстраційної угоди за участю "Рошен".

Як випливає з документів Mossack Fonseca, 4 серпня 2014 року старший співробітник юридичної контори Dr. K. Chrysostomides & Co LLC Джордж Іоанну направив до установчого відділу фірми Mossack Fonseca електронного листа з проханням зареєструвати нову компанію в інтересах "людини, пов'язаної з політикою".

"Мова йде про холдингову компанію для її бізнесу, вона не матиме жодного відношення до її політичної діяльності", - вказав у листі Іоанну і попросив повідомити, чи візьметься фірма за це доручення. Через 17 днів установчі документи на компанію "з українським корінням" були подані в реєстраційний департамент БВО.

В якості адреси для нової компанії, названої Prime Asset Partners Ltd. (схожа з назвою української холдингової компанії Порошенка), було обрано будівлю Akara Building, де мають "прописку" тисячі офшорних фірм з усього світу. Єдиним власником став Порошенко, який вказав свою київську адресу. Прикладена до документів копія паспорта підтверджувала, що бенефіціарним власником був саме президент України.

Фото: occrp.org

У даних Mossack Fonseca чітко йдеться про те, що Prime Asset Partners відведена роль холдингової компанії для українських та кіпрських структур кондитерської корпорації "Рошен", а джерелом коштів повинні служити "доходи від комерційної діяльності".

При цьому президент не вказав свою нову офшорну компанію і "допоміжні" компанії у фінансовій декларації за 2014 рік, що може бути ще одним порушенням закону. Немає відомостей про це і в деклараціях за 2015 рік. Київська компанія з управління фінансами ICU, яка консультує президента Порошенка, повідомила, що були засновані ще дві структури: CEE Confectionery Investments Ltd. (зареєстрована на Кіпрі у вересні 2014 року) і Roshen Europe B.V. (зареєстрована у Нідерландах в грудні 2014 року). При цьому холдингова компанія з БВО володіє кіпрською компанією, якій, у свою чергу, належить голландська компанія.

У надісланому електронною поштою листі керуючий директор ICU Макар Пасенюк пояснює, що це пов'язано з тим, що "акції зареєстрованої на БВО Prime Asset Partners Limited не мають номінальної вартості, при цьому в декларації за 2014 рік необхідно було вказувати тільки подібні акції". Однак згідно з документами, отриманими OCCRP, від самого моменту реєстрації 21 серпня 2014 року акції Prime Asset Partners Ltd. насправді коштують 1000 доларів, а їх єдиним власником записаний Порошенко. Загальна вартість акцій її кіпрської "дочки", CEE Confectionary, становить 2000 доларів, а голландський підрозділ, "Рошен" Europe B.V., має статутний капітал, який становить 85 доларів.

Фото: occrp.org

Фінансовий консультант президента Макар Пасенюк пояснив, що офшорна структура покликана "підвищити привабливість корпорації "Рошен" для інвесторів на випадок продажу. При цьому в листі Пасенюк також запевнив, що питання з довірчим управлінням не знаято з порядку денного. "Відповідна частка у концерні "Рошен" буде переведена в траст після того, як будуть улагоджені всі юридичні формальності", - повідомив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram