ГоловнаСвіт

​​В Іраку після заклику до перерахунку голосів на виборах загорівся склад з бюлетенями

Уряд звинуватив місцевий ЦВК в масових порушеннях.

​​В Іраку після заклику до перерахунку голосів на виборах загорівся склад з бюлетенями
Фото: EPA/UPG

У столиці Іраку Багдаді в неділю сталася пожежа на складі з бюлетенями з минулих у травні парламентських виборів. Як зазначає Reuters, це сталося всього через кілька днів після того, як парламент зажадав перерахунку голосів.  

Влада поки що не готова офіційно сказати, чи мав місце підпал, але ця подія підриває довіру до результатів виборів, явка на яких становила вкрай низькі 45%.

5 червня прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді, чия партія посіла третє місце на виборах, повідомив, що урядове розслідування встановило серйозні порушення з боку Вищої незалежної виборчої комісії. Парламент Іраку після цього проголосував за проведення ручного перерахунку голосів.

Спікер парламенту Салім аль-Джабурі заявив, що пожежа стала ще одним аргументом на користь перевиборів. "Злочинне спалення ящиків з бюлетенями на складі в Русафа - це умисний акт, спланований злочин, спрямований на приховування випадків шахрайства й маніпулювання голосами, брехні іракському народові та зміни його волі й вибору", - обурився він.

Вибори в Іраку відбулися 12 травня. При цьому вперше були застосовані електронні урни для голосування з автоматизованою системою підрахунку.

За результатами, опублікованими виборчкомом Іраку після виборів, перемогу здобула коаліція кандидатів, лідером якої є популярний шиїтський богослов Муктада ас-Садр, сам при цьому не балотувався. Один з радників ас-Садра заявив, що деякі партії намагаються саботувати перемогу богослова.

Коаліція чинного прем'єра аль-Абаді посіла третє місце, пропустивши вперед також коаліцію від шиїтського народного ополчення на чолі з Хаді аль-Амері.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram