ГоловнаСвіт

Росія та Естонія обмінялися шпигунами

У жовтні 2015-го країни вже проводили обмін шпигунами.

Росія та Естонія обмінялися шпигунами
Фото: glavny.tv

Росія та Естонія обмінялися засудженими за шпигунство. Обмін відбувся на прикордонному переході Койдула, передає "Німецька хвиля" з посиланням на естонську поліцію безпеки (КаПо).

Росія передала Естонії громадянина цієї країни Райво Сусі й отримала взамін росіянина Артема Зінченка. Обидва засуджених раніше подали прохання про помилування, які були задоволені президентами двох країн.

ФСБ затримала Сусі в лютому 2016 року в аеропорту Шереметьєво, коли той прямував з Таджикистану в Таллінн. За інформацією ЗМІ, він мав авіаційний бізнес, а також торгував зброєю, боєприпасами, засобами бронезахисту. У грудні 2017-го Мосміськсуд засудив Сусі до 12 років суворого режиму за статтею про шпигунство.

Артем Зінченко, який проживав у Естонії з 2013 року, був затриманий 9 січня 2017 року. У травні Харьюський повітовий суд засудив його до п'яти років позбавлення волі за співпрацю з Головним розвідувальним управлінням (ГРУ) Росії і підрив безпеки Естонії. За даними слідства, Зінченко збирав інформацію про військову техніку і військовослужбовців у Естонії, а також про об'єкти, що забезпечують життєво важливі потреби країни. Постійні переміщення між двома країнами спочатку не викликали запитань, оскільки у чоловіка був власний бізнес з продажу дитячих візочків.

У жовтні 2015 року Естонія та Росія вже проводили обмін шпигунами. Тоді в Естонію повернувся співробітник естонської спецслужби Естон Кохвер, засуджений у РФ за звинуваченням у шпигунстві на 15 років колонії, а в Росію - колишній офіцер поліції безпеки Естонії Олексій Дрессен, який отримав у Естонії за шпигунство 16 років ув'язнення.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram