ГоловнаСвіт

У Великобританії будують радіолокатор у зв'язку з "серйозною загрозою" від Росії

Будівництво радара обійдеться скарбниці в 10 млн фунтів стерлінгів.

У Великобританії будують радіолокатор у зв'язку з "серйозною загрозою" від Росії
Фото: twitter.com/Puolustusvoimat

У Великобританії на Шетландських островах будують новий радіолокатор, який дозволить повністю захистити повітряний простір країни в зв'язку зі зростаючим тиском з боку Росії. Про це повідомляє DW, посилаючись на сайт британського уряду.

Будівництво радіолокатора, яке обійдеться скарбниці в 10 мільйонів фунтів стерлінгів, пов'язане, за словами голови оборонного відомства Гевіна Вільямсона, з тим, що дії Росії не обмежуються східними кордонами Європи, і загроза для Великобританії "є серйозною і реальною".

“Цей радар є життєво важливим для захисту Великобританії", - сказав голова оборонного відомства Британії.

Після закінчення будівництва острів Унст на півночі Шотландії повернеться до своєї колишньої сторожової ролі, яку він виконував в роки холодної війни. Тоді на ньому був радар раннього попередження на північному фланзі НАТО.

Радіолокатор, за словами начальника штабу Королівських ВПС Стівена Хіллієра, "буде готовий до роботи найближчим часом".

Після його введення в експлуатацію інформація, отримана за допомогою радара, буде передаватися до Національного центру швидкого реагування. Ця структура займається, зокрема, охороною повітряного простору Великобританії і управляє польотами винищувачів з авіабаз Лоссімут і Конінгсбі на перехоплення іноземних літаків.

Протягом останніх п'яти років, за даними британського оборонного відомства, військові літаки піднімалися в повітря за тривогою 69 разів.

Нагадаємо, раніше голова Міноборони Британії звинуватив Росію в шпигунстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram