ГоловнаСвіт

КС Іспанії призупинив декларацію про незалежність Каталонії

Мадрид вживає застережних заходів.

КС Іспанії призупинив декларацію про незалежність Каталонії
Конституционный суд Испании
Фото: El Mundo

Конституційний суд Іспанії призупинив одностороннє проголошення незалежності Каталонії.

Про це повідомляє Еl País.

У Каталонії 1 вересня відбувся референдум про відокремлення від Іспанії. За незалежність проголосували 90,18% виборців, явка становила 42%. Влада Іспанії назвала референдум незаконним.

Пізніше парламент Каталонії проголосував за початок "конституційного процесу" відокремлення від Іспанії. Того самого дня уряд країни відправив у відставку голову регіону Карлеса Пучдемона, а також розпустив уряд і парламент регіону. Головою Каталонії було призначено віце-прем'єр-міністра Іспанії Сораю  Саенс де Сантамарію. Проти розпущеного уряду і парламенту Каталонії подали два позови зі звинуваченнями в заколоті і розтраті.

Після цього колишній голова Каталонії Карлес Пучдемон поїхав у Бельгію разом з п'ятьма членами свого уряду. Міністр у справах міграції Бельгії Тео Франке підкреслив, що "Бельгія - одна з небагатьох держав-членів ЄС, де громадяни ЄС можуть просити про політичний притулок". За його словами, Пучдемон може розраховувати на політичний притулок, оскільки влада Іспанії "вже говорить про ув'язнення" для каталонського лідера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram