ГоловнаСвіт

США розглядають можливість розміщення в Балтії системи ПРО

Голова Пентагону назвав нарощування озброєнь Росією "просто дестабілізацією".

США розглядають можливість розміщення в Балтії системи ПРО
Фото: nato.int

Американська влада розглядають можливість відправки системи протиракетної оборони Patriot у країни Балтії для участі в навчаннях НАТО цього літа. Про це заявили у Вільнюсі представники американських збройних сил, уточнивши, що цей крок матиме тимчасовий характер, передає Німецька хвиля.

Про можливу відправку системи ПРО оголошено за умов загострення напруження з Росією, яка у вересні буде проводити масштабні військові навчання в Білорусі та Калінінградській області, що межує з Литвою і Польщею.

За словами співробітників Пентагону, під час російсько-білоруських навчань "Захід" Росія має намір продемонструвати нову техніку у своєму Західному військовому окрузі.

Минулого року РФ розмістила в Калінінградській області ракети "Іскандер", здатні нести ядерні боєголовки, що спричинило тривогу країн - членів НАТО в регіоні. Голова Пентагону Джеймс Меттіс, який прибув до Литви в середу, 10 травня, назвав таке нарощування озброєнь "просто дестабілізацією".

Він не уточнив, чи надсилав Вільнюс запит на довгострокове розгортання систем протиповітряної і протиракетної оборони. "Ми будемо приймати це рішення за погодженням з литовським урядом", - заявив міністр оборони США на прес-конференції у Вільнюсі після зустрічі з президентом Литви Далею Грібаускайте. Меттіс підкреслив, що мова йде виключно про оборонні системи.

Нагадаємо, 2 травня американські військові завершили розгортання протиракетного комплексу THAAD, який повинен перехоплювати ракети Північної Кореї. Відправка комплексу ППО в Південну Корею спровокувала протести Росії, Китаю і КНДР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram