ГоловнаСвіт

Затриманий в Іспанії російський програміст виявився "королем спаму"

Левашов керував ботнетом Kelihos з 2010 року.

Затриманий в Іспанії російський програміст виявився "королем спаму"
Фото: twitter.com/MailOnline

Російського програміста Петра Левашова, затриманого в Іспанії за запитом США, звинувачують у розсилці спаму за допомогою ботнету.

Про це йдеться в офіційній заяві Міністерства юстиції США.

З документа випливає, що Левашова затримали під час операції припинення діяльності ботнету під назвою Kelihos. За даними відомства, програміст керував ним із 2010 року. "8 квітня ми почали операцію блокування шкідливих доменів, пов'язаних з ботнетом Kelihos, щоб запобігти подальшому поширенню шкідливого ПЗ. Цей випадок демонструє прихильність ФБР принципу пошуку та викорінення кіберзагроз незалежно від того, де у світі вони знаходяться", - наводяться в заяві слова агента федерального бюро розслідувань Чарджа Рітцмана.

У заяві Мін'юсту також повідомляють, що ботнет Kelihos "генерував і поширював величезні обсяги небажаних електронних листів", зокрема з рекламою підроблених ліків.

Згідно з інформацією британської організації Spamhaus, яка відстежує розповсюджувачів спаму, якийсь Peter Levashov посідає сьоме місце в топ-10 світових спамерів. Організація називає його одним з "королів спаму".

9 квітня дружина Левашова повідомила, що його затримали під час відпочинку в Барселоні. Цю інформацію підтвердили в консульському відділі посольства Росії в Іспанії. Дружина програміста заявила, що росіянина запідозрили в причетності до хакерських атак під час президентських виборів у США. Вона також повідомила, що суд у Барселоні провів по Skype засідання з мадридським судом, під час якого було винесено рішення про взяття програміста під варту.

У січні 2017 року в Барселоні затримали ще одного російського програміста - Станіслава Лисова. Повідомляли, що його затримали за запитом США за підозрою в скоєнні хакерських атак. За словами віце-президента російського підрозділу Міжнародного комітету захисту прав людини Олександра Іонова, у США Лисову загрожує 35 років тюремного ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram